BMW i Mercedes žrtve trgovinskog rata SAD i Kine

Amerika i Kina počeli su žestok trgovinski "rat" koji bi mogao značajno da poremeti velike proizvođače automobila, ne samo lokalne.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

14:22

BMW i Mercedes žrtve trgovinskog rata SAD i Kine

Dan nakon što je zvanični Peking objavio da će primeniti više carine za uvoz robe iz SAD vredne 50 milijardi dolara, kao odgovor na prethodnu odluku Vašingtona o povećanju uvoznih dažbina na kinesku robu u istoj vrednosti, iz Bele kuće je rečeno da je predsednik Donald Tramp naložio Kancelariji trgovinskog predstavnika SAD da razmotri da li bi dodatne tarife na uvoz iz Kine u iznosu od 100 milijardi dolara bile celshodne i, ako da, da utvrdi listu proizvoda na koje bi one trebalo da budu primenjene.

Mere dve vlade će svakako da utiču na izvoz ne samo velikih američkih automobilskih kompanije iz Detroita, poput General Motorsa, Forda i FIAT Chryslera, ali mnogo više na nemačke gigante poput BMW-a i Mercedesa.

BMW i Mercedes zajedno godišnje izvezu iz svojih američkih fabrika u Kinu više od 115.000 automobila, a američki proizvođači, ne računajući Teslu, manje od 30.000, jer uglavnom imaju svoje proizvodne pogone u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.

Bavarci u svom pogonu u Spartangubru prave modele X3, X4, X5 i X6, kojima se ove godine priključio i X7, a upravo je SUV segment kojem pripada bavarska serija X najpopularniji u Kini.

S druge strane, Mercedes se na Kinu umnogome oslanja kada je u pitanju prodaja modela GLE, GLE Coupe i GLS koji se proizvode u fabrici u Taskalusi, gde se sklapa i C klasa, ali ovaj model se ne izvozi u Kinu.

Stručnjaci spekulišu da bi trgovinski rat između Pekinga i Vašingtona mogao da ošteti BMW za skoro milijardu dolara, a Mercedes, odnosno krovnu kompaniju Daimler za nešto manje od 800 miliona.

Čelnici obe kompanije su svesni potencijalnog problema, a dok iz Daimlera ističu da moraju da se prilagode političkim uslovima dok se zalažu za slobodnu trgovinu, iz BMW "prete" selidbom proizvodnje najpopularnijih modela poput X5 van SAD.

Bavarci su se unapred spremili za sličan scenario jer su početkom godine prestali da izvoze X3 iz SAD u Kinu, koja ovaj model sada dobija iz pogona u lokalnoj fabrici u Šenjangu, te iz Južne Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: