Sve zbog Kine – posle SUV stiže i električni Rolls-Royce

Proizvođač luksuznih automobila Rolls-Royce nakon što je napravio svoj prvi SUV, priključiće se i trendu elektrifikacije vozila, a sve zbog tržišta u Kini.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

20:50

Sve zbog Kine – posle SUV stiže i električni Rolls-Royce
Foto: Rolls-Royce Phantom

Najveće tržište automobila na svetu diktira trendove industrije, a velika promena zakona i fokusiranje na električnu tehnologiju prisiljava i one proizvođače koji su tome odolevali da se priklone tom pravcu.

Iz Rolls-Roycesu istakli da njihov električni model neće stići za još nekoliko godina jer trenutna tehnologija ne ispunjava standarde kompanije iz Gudvuda.

"Ako želiš da budeš prisutan na kineskom tržištu, moraš da razmišljaš o elektrifikaciji različitih brendova", rekao je Stefanh Juraček, direktor BMW-ovog EV sektora, vlasnika Rolls-Roycea.

Iz Rolls-Royce ističu da konačna odluka nije donesena, ali da je elektrifikacija "korak napred". Ipak, EV RR je još daleko od prouzvodnje, a razlog je tehnologija. Menadžer proizvodnje Phantoma Kristijan Vetah veruje da bi aktuelne baterije omogućile domet od manje od 200 kilometara za raskošni sedan.

Vetah ne očekuje EV RR dok tehnologija ne omogući bar 500 km, a na osnovu trenutnog razvoja industrije baterija, to će biti tek za nekoliko godina.

Ipak, RR se sprema za taj dan, kao perjanica kompanije model Phantom je prvi kandidat za EV verziju, a inženjeri već rade na platformi koja će omogućiti izgradnju modela sa električnim komponentama.

U RR su uvereni da je njihov aktuelni agregat – 6,75-litarski V12 sa dvostrukim turbopunjačem – dostojno imitira performanse električnog pogona.

Takođe, RR ne razmišlja da skoro ponudi ni hibridnu verziju, jer ne postoji dovoljna potražnja među njegovom bogatom klijentelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: