LED farovi zaslepljuju vozače, opasni po bezbednost?

Moderni farovi prejako svetle i mogu da zaslepe vozače, a smatra se da je glavni “krivac” LED tehnologija.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

11:44

LED farovi zaslepljuju vozače, opasni po bezbednost?
Foto: B92 (ilustracija)

Prema istraživanju koje je objavio britanski Telegraf, 15% vozača izjavio je da su zamalo doživeli saobraćajnu nezgodu zato što su bili zaslepljeni farovima vozila novijih generacija.

Zbog sve većeg broja pritužbi na savremene farove, u kojima je LED tehnologija sve prisutnija, britansko Ministarstvo saobraćaja formiralo je radnu grupu kako bi se ispitalo da li su uzrok LED farovi.

Stručnjak za oblast svetlosti i osvetljenja, Stiven Dikson, ističe da vozači zaista precipiraju LED svetlosne izvore kao sjajnije u odnosu na druge tipove svetala.

"LED svetla su direktnija. Za razliku od halogenih sijalica, koje više rasipaju svetlosni snop, LED svetla su usmerenija. Osim toga, i sama boja njihovog svetla - poznata kao 'plavobela', je sjajnija u mraku”, kaže Dikson.

Upotreba LED tehnologije u farovima značajno je povećana u poslednjih nekoliko godina. Njihovim uvođenjem stvorena je osnova za novu vrstu “pametnih” dugih farova, koji bolje i dalje osvetljavaju put i automatski se prilagođavaju situaciji u saobraćaju, baš zato da ne bi zaslepljivali druge vozače.

Međutim, Pit Vilijams, iz britanske firme RAC čija je delatnost pomoć vozačima na putu, tvrdi da LED farovi predstavljaju opasnost po bezbednost saobraćaja.

"Farovi su poslednjih godina znatno napredovali, ali dok to može biti korisno za vozače tih automobila, oni predstavlja novi, neželjeni bezbednosni rizik za one koji voze u susret njima ili čak i vozače koji ulaze iz bočne ulice u raskrsnicu", objašnjava Vilijams.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: