"Novi Defender zaseniće G klasu dizajnom"

Naslednik legedarnog Land Roverovog terenskog vozila očekuje se pred kraj 2018, kada se obeležava 70-godišnjica originalnog Defendera.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2018.

11:52

Odlazeæi Land Rover Defender u verziji Works V8

Land Roverovi dizajneri imaju težak zadatak da zamene uspešan model čiji je izgled bio toliko prepoznatljiv tokom sedam decenija svog postojanja.

Za razliku od Mercedesa G klase, koji je i u najnovijoj generaciji, predstavljenoj početkom godine na sajmu automobila u Detroitu, zadržao karakterističan, “kockasti” dizajn prethodnika, novi Defender biće stilski znatno moderniji od odlazećeg modela.

Ipak, kako kažu u Land Roveru, automobil mora ostati veran izvornim principima na kojima je baziran daleke 1948.
Land Rover DC100 Expedition Concept iz 2012. (ilustracija)
Prema rečima šefa dizajna, Ričarda Vulija, novi Defender će zadržati karakteristike originalnog modela, zbog kojih je to vozilo i postiglo zapažen uspeh na tržištu svih ovih godina.

“Pa ipak, biće - moraće da bude – drugačiji”, kaže Vuli.

U razgovoru za Automotive News Europe, na nedavno završenom auto-salonu u Ženevi, on je izjavio da mu je žao što novi Defender nije debitovao u isto vreme kada i novi Mercedes G klase, jer smatra da bi Land Roverov terenac zasenio nemačkog rivala svojim dizajnom.
Land Rover DC100 Expedition Concept iz 2012. (ilustracija)
Priliku da se uvere u istinitost Vulijevih reči, ljubitelji automobila dobiće krajem godine, kada se očekuje debi novog Defendera.

Iako je Land Rover pre nekoliko godina predstavio DC100 koncept, kao najavu budućeg serijskog Defendera, veruje se da će produkcijski model izgledati znatno drugačije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: