Danak "downsizinga" – Audi se oprašta od W12 u novom A8

Nemački Audi najavio je da će W12 motor poslednji put biti upotrebljen u novoj limuzini A8.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2018.

14:15

Danak

Moćni agregat koji je savršena kombinacija sa velikim sedanima odlazi u istoriju usled trenda smanjivanja veličine motora – "downsizinga".

"Nećemo zauvek imati motor sa 12 cilindara. Postoje kupci koji ga žele i dobiće ga, ali ovo će mu biti poslednja upotreba", rekla je direktor tehničkog razvoja Audija Peter Mertens.

Volkswagen grupa predstavila je 6.0-litarski W12 u prestižnoj verziji A8L, a korišćen je i u modelima VW Phaeton i različitim Bentleyima, te u novoj Bentaygi.
Dok Audi najavljuje oproštaj i od V10, Bentley nema nameru da odustane od W12 jer njegovi kupci žele izobilje vrhunskih performansi, a ogromna biturbo pogonska snaga pruža savršen način za kretanje.

"Da li nam su zaista potrebni V10 i W12 u sledećoj generaciji automobila?", upitao je Mertens koji je potvrdio da V8 neće zadesiti slična sudbina.

Novi A8 dolazi sa različitim pogonskim jedinicama, kupci mogu da piraju između benzinaca i dizelaša, od 3.0-litarskog V6 sa turbopunjače, do 4.0-litarskog V8, dok će plug-in hibrid i W12 stići ubrzo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: