Aston Martin u Ženevi – luksuzna EV limuzina budućnosti

Britanski proizvođač Aston Martin ranije je najavio da će u narednih nekoliko godina da se fokusira na električne automobile.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 10.03.2018.

09:00

Aston Martin u Ženevi – luksuzna EV limuzina budućnosti
Foto: Getty images

Kompanija koja je 2017. prvi put posle devet godina poslovala u plusu, svoju električnu liniju će najverovatnije razvijati pod posebnom brendom.

U pitanju je Lagonda, luksuzni proizvođač osnovan 1906, a koji je Aston Martin kupio 1947. nakon bankrota, a koji je povremeno vraćao na scenu pa opet gasio.

Najpopularniji model je verovatno V8 Lagonda iz 1976. sa najnaprednijom tehnologijom i futurističkim izgledom za to doba. U poslednje vreme Lagonda je bila prisutna u periodu 1995-2008, te 2010-2013.

Danas, više od 40 godina kasnije, Aston Martin je na Sajmu automobila u Ženevi predstavio buduću liniju električnih vozila kroz koncept Lagonda Vision X.

Novu Lagondu karakteriše pre svega ogroman putnički prostor, skoro sve između prednjih i zadnjih točkova je podređeno upotrebi ljudi.

Vrata se otvaraju iz sredine, a pokretan je i deo krova, pa putnici mogu da uđu u vozilo i sednu bez saginjanja. Takođe, Aston Martin je obećao da će Lagonda modeli imati tehnologiju pune autonomne vožnje.

Zanimljiv koncept je i volan, koji će biti mobilan, pa će biti moguće pomerati ga sa leve na desnu stranu automobila, ili ga potpuno ukloniti kada vozilo samo upravlja.

Aston Martin u Lagondi kombinuje materijale od uobičajenih drveta i karbon-fibera, te ne tako čestih vune i svile.

Prvi Lagonda automobili će prema tvrdnji Aston Martina da se pojave početkom 2021. godine, iako kompanija nije odredita konkretan termin.
Foto: Getty images
Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI
Foto: Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP
Lagonda iz 1976. (Foto: Getty images)
Foto: Getty images

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: