Hyundai u Ženevi: Santa Fe, Nexo na vodonik, Kona EV

Korejski proizvođač izložio je na ženevskom auto-salonu novu generaciju svog popularnog SUV-a, krosover sa pogonom na vodonične gorivne ćelije i električnu verziju modela Kona.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2018.

09:23

Hyundai u Ženevi: Santa Fe, Nexo na vodonik, Kona EV
Santa Fe za 2019. (Foto: Newspress)

Hyundai je pod kupolama sajma u Ženevi predstavio tri nova modela sa raznovrsnim pogonskim sistemima i pokazao da razmatra više opcija kada je reč o mogućem gorivu budućnosti.

Novi Santa Fe je predstavnik konvencionalnih modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, a Hyundai je u Ženevi potvrdio da je u pripremi i hibridna i plug-in hibridna verzija.
Santa Fe za 2019. (Foto: Hyundai)
Automobil po dizajnu spoljašnjosti najviše podseća na najmanji SUV model u gami, Konu. Farovi su izuzetno tanki i vizuelno povezani ukrasnom lajsnom koja razdvaja haubu od maske hladnjaka.

Dnevna LED svetla su izdvojena i smeštena u prenaglašene otvore u braniku.
Santa Fe za 2019. (Foto: Hyundai)
Enterijer karakteriše minimalistički dizajn, sa velikim ekranom osetljivim na dodir koji se nalazi na vrhu središnje konzole.

Sedišta, komandna tabla i tapacirung vrata obloženi su kožom, a vozilo je opremljeno automatskim menjačem sa osam brzina, koji će na korejskom tržištu biti standard. Većina komandi i funkcija preneta je na “touchscreen”, a zadržane su samo “fizičke” komande klima uređaja.
Santa Fe za 2019. (Foto: Hyundai)
Hyundai će novi Santa Fe u Evropi ponuditi sa četiri pogonske opcije – 3 dizelaša i 1 benzincem. Sva četiri motora zadovoljavaju Euro 6C standard.

Osnovni dizelaš je 2.0 agregat, dostupan u varijantama sa 150 ks i 182 ks. Motor je povezan sa manuelnim menjačem sa 6 brzina ili sa novim osmostepenim automatikom.

U vrhu dizel ponude je 2.2 CRDi sa 197 "konja" i standardnim osmobrzinskim automatikom.
Santa Fe za 2019. (Foto: Hyundai)
Ponudu na evropskom tržištu zaokružuje 2.4 litarski benzinac sa 185 ks.

Za 2019. najavljeni su pomenuti hibrid i plug-in hibrid.
Nexo (Foto: Newspress)
Druga ženevska premijera, model Hyundai Nexo sa pogonom na vodonične gorivne ćelije deo je strategije razvoja ekološki prihvatljivih vozila, u okviru koje će korejski proizvođač do 2025. na tržište izbaciti 18 novih modela.

Opremljen je elektromotorom koji razvija 163 ks (120 kW) i 394 Nm, a neophodna električna energija dobija se iz sistema vodoničnih gorivnih ćelija.
Nexo (Foto: Newspress)
Prema fabričkim podacima, od 0 do 60 milja na sat (0-96 km/h), Nexo ubrzava za 9,5 s. Maksimalna autonomija u vožnji sa punim rezervoarom iznosi oko 595 km.

Hyundai Nexo pojaviće se u prodaji na odabranim tržištima tokom 2018, a cena za sada nije saopštena.
Kona EV (Foto: Newspress)
Čisto električni pogon zastupljen je korz model Hyundai Kona EV.

Električna Kona prodavaće se u dve verzije - sa manjom i većom baterijom.
Kona EV (Foto: Newspress)
U osnovnoj varijanti sa baterijom kapaciteta 39,2 kWh, Kona Electric ima elektromotor snage 135 ks i autonomiju u vožnji do 300 km.

Snažnija Kona od 204 ks ima bateriju od 64 kWh, a ovaj automobil može da pređe i do 470 ks pre nego što ostane bez električne energije.
Kona EV (Foto: Hyundai)
Hyundai tvrdi da se baterije u oba modela mogu dopuniti do svog 80% kapaciteta za 54 minuta, ako se koristi brzi punjač od 100kW.

Bazična Kona Electric od 0 do 100 km/h ubrzava za 9,3 s, a snažnija varijanta za 7,6 s. Maksimalna brzina obe verzije iznosi 167 km/h.

Datum početka prodaje i cene električne Kone za sada nisu objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: