FIAT se fokusira na 500, diže ruke od Tipa

Italijanski gigant FIAT koncentrisaće se u Evropi na razvoj porodice 500 koju osim malog gradskog automobila čine još monovolumen 500L i krosover 500X.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 06.03.2018.

16:45

FIAT se fokusira na 500, diže ruke od Tipa

Direktor kompanije Serđo Markione je u Ženevi istakao i da bi FIAT mogao da se više koncentriše na druge tržišta, s obzirom na slabu potražnju, pad prodaje i udeo FIAT od svega 5% na "Starom kontinentu".

"Ne smemo biti emotivni. Znam da FIAT ima 100-godišnje nasleđe, ali realnost je da se njegov značaj smanjio. Moramo otvoriti prostor za rast drugih brendova, što traži velike resurse. Pravljenje Jeep i SUV brenda u Evropi je tražilo investicije, a potraga za pozicijom Alfa Romea i Maseratija je oduzela vreme i resurse. To je naš fokus u Evropi", rekao je Markione.

Zbog dobre pozicije FIAT će se koncentrisati u Evropi isključivo na porodicu 500, što dovodi u pitanje budućnost novog modela Tipo.

"Srećni smo što imamo porodicu 500, koju smo proširili, videćete u našim budućim planovima da je to naš fokus u Evropi. FIAT Panda je takođe i dalje interesantna. Ali Tipo, bez obzira na uspešnu prodaju i vrednost koju donosi, nisam optimista. Velika je gužva na tržištu u tom sektoru i nije mnogo profitabilan. To je možda bio deo na kojem je FIAT tradicionalno dobro stajao, ali možda bi trebalo da krenemo dalje. Čak vidim Latinsku Ameriku kao značajniju za brend od Evrope", istakao je direktor FIAT Chrysler Automobiles (FCA) grupacije.

Markione će 1. juna objaviti strategiju FCA za period 2018-2022. Tada se očekuju vesti i o planovima za Alfa Romeo Mito. Prodaja je pala poslednjih godina, a hečbek sa dvoja vrata skoro više niko ne traži na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: