Problem EU – "prljavi" VW dizel u Istočnoj Evropi

Kompanija Volkswagen je obećala da će do jeseni 2017. da ukloni softver koji lažira rezultate emisije štetnih gasova iz svih automobila u zemljama Evropske unije, ali se to nije dogodilo.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.03.2018.

17:01

Problem EU –
Foto: Getty images

Procenjuje se da je od 8,5 miliona vozila u koje je ugrađen ovaj softver koji je pokrenuo aferu "Dizelgejt", njih još oko dva milliona su na putevima bez ažuriranog sistema.

Najveći deo tih vozila nalazi se u Istočnoj Evropi. Dok je recimo više od 90% vlasnika VW vozila u Nemačkoj posetilo servise koji ažuriraju softver, u Rumuniji ih je to učinilo tek 30%, a nešto su "uspešniji" Poljska (37%), Slovačka (39%), Hrvatska (46%) i Grčka (46%).

Nema rezultata iz Bugarske, Mađarske, Irske, Letonije i SLovenije gde se procenjuje da ima oko milion vozila.

Evropska komisija nema odgovor na ovako veliku razliku između istoka i zapada, ali sudeći prema poslednjim izveštajima poverenja potrošača, očigledan je manjak poverenja u trgovce u većini zemalja na istoku kontinenta.

"Ovo su zabrinjavajuća otkrića", rekao je član EK iz Holandije Gerben-Jan Gerbrandi. Problem predstavlja i što opoziv vozila nije obavezujući u svim zemljama, a upravo je najzastupljeniji u onima u kojim ajeste. Ipak, u nekim zemljama gde je dobrovoljan je ipak bolji od pojedinih u kojima je obavezan.

"Moramo da uvedemo obavezan opoziv u svim zemljama članicama. Ne samo softvera, već i hardvera takođe, ako želimo zaista čistija vozila na putevima koja ispunjavaju zakonske norme", dodaje Gerbrandi.

Osim toga, nema ni adekvatnih potvrda da "popravka" ovog "problema" pomaže u manjem zagađenju. Štaviše, postoje i izveštaji koji tvrde da vozila u kojima je ažuriran sporni softver posle sređivanja još više zagađuju okolinu.

Jedan holandski institut je u izveštaju svog istraživanja naveo da su otkrivene odstupajuća ponašanja emisije u VW dizel automobilima iz kojih je uklonjen sporni softver.

Takođe, postoje i značajne razlike među vlasnicima različitih podbrendova unutar grupacije – VW, Audija, Škode i Seata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: