Zvanično – Kinez kupio skoro 10% Daimlera

Kineski biznismen Šugu Li, vlasnik kompanije Geely u čijem su vlasništvu Volvo, Lotus i Londonski taksi, kupio je 9,69% akcija nemačkog giganta Daimlera.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 24.02.2018.

09:20

Zvanično – Kinez kupio skoro 10% Daimlera
Foto: Getty images

Li je platio 9 milijardi dolara za akcije kompanije koja je vlasnik Mercedes-Benza. On je tako postao najveći pojedinačni vlasnik suvlasnik Daimlera.

Daimler je u obraćanju javnosti istakao zadovoljstvo zbog dugoročne saradnje koju će imati sa Lijem, koga je opisao kao "izuzetno poznatog preduzetnika koji ima jasnu viziju budućnosti i s kojim se može konstruktivno raspravljati o promenama u automobilskoj industriji".

Li je još prošle godine prišao Daimleru kako bi direktno kupio udeo u kompaniji, ali je odbijen, pa je put do Mercedesa našao preko otvorenog tržipta. Tako je stekao pristup tehnologiji za električna vozila.

Njegovo bogatstvo se procenjuje na 13,6 milijardi dolara. Nedavno je lansirao poseban brend izdvojen iz Volva Polestar, kao budućeg konkurenta Tesli na tržištu električnih automobila.

Geely je treća kompanija u Kini po broju prodatih električnihautomobila, a ispred sebe je postavila cilj da elektrifikuje 90% svoje postave do 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: