Mazdi stižu priznanja za inovativni benzinski motor

Prvi komercijalni benzinski motor na svetu sa kompresionim paljenjem, SKYACTIV-X, dobio je početkom 2018. dve nagrade za tehničku inovaciju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.02.2018.

09:16

Mazdi stižu priznanja za inovativni benzinski motor
SKYACTIV-X benzinski motor

Početak 2018. godine doneo je Mazdi tri prestižne nagrade, u Parizu, Briselu i Milanu.

U Parizu je stiglo priznanje za najbolji dizajn, za koncept Vision Coupe, dok su u druga dva evropska grada dodeljene nagrade za tehničke inovacije.

SKYACTIV-X, prvi komercijalni benzinski motor na svetu sa kompresionim paljenjem, osvojio je nagradu "Quattroruote Global Tech" za najznačajniju tehnološku inovaciju godine na manifestaciji u Milanu u Italiji.

Pored toga, na sajmu automobila u Briselu SKYACTIV-X je osvojio trofej "FuturAuto 2018" za automobilsku inovaciju, koji dodeljuje Udruženje belgijskih novinara za automobile i mobilnost.
Nagradu u Milanu primio je Kijoši Fudživara, direktor u Mazda Motor Corporation
Motor SKYACTIV-X koristi Varnicom kontrolisano kompresiono paljenje (SPCCI - SPark Control Compression Ignition), inovativni sistem koji je plod Mazdinog sopstvenog razvoja i omogućuje glatki prelaz između paljenja varnicom uobičajene smeše vazduha i goriva i kompresionog paljenja izrazito siromašne smeše.

Na taj način kombinuje prednosti benzinskih motora (kao što su postizanje visokih brojeva obrtaja i čista emisija) i dizel motora (superioran odziv i ubrzanja pri niskim režimima uz nisku potrošnju goriva), poboljšavajući efikasnost i obrtni moment do 30% u odnosu na aktuelni benzinski motor SKYACTIV- G, uz smanjenje prosečne potrošnje goriva za 20%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: