Novi Alpine A110 potpuno izgoreo na testu "Top gira”

Posle voditelja "Grand tura", Ričarda Hamonda, koji je letos slupao električni superautomobil tokom test vožnje u Švajcarskoj, i njegove kolege iz "Top gira" doživeli su ozbiljan incident na snimanju emisije.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.02.2018.

11:50

Novi Alpine A110 potpuno izgoreo na testu
Alpine A110 (ilustracija)

Voditelji popularnih automobilskih šou programa često se izlažu opasnostima na snimanju emisija testirajući nove modele sportskih automobila do krajnjih granica.

Uprkos svim bezbednosnim merama predostrožnosti, povremeno se ipak dešavaju nezgode i incidenti. Još je u svežem sećanju udes Ričarda Hamonda, koji se dogodio u junu 2017. na snimanju emisije serijala “Grand tur”, kada je popularni “Hamster” izleteo sa puta u električnom supersportskom automobilu Rimac Concept One.

Vozilo se zatim prevrnulo i zapalilo, a voditelj je uspeo da se izvuče na vreme iz kabine, zadobivši samo povredu noge.

Najnovji incident dogodio se njegovim kolegama iz “Top gira”, Krisu Harisu i Ediju Džordanu, dok su snimali kadrove testiranja sportskog modela Alpine A110 na stazi na kojoj se vozi Reli Monte Karlo.

Automobilom je upravljao Haris, a tokom test vožnje neko od članova snimateljske ekipe primetio je plamenove ispod vozila. Kako se navodi, Haris i Džordan uspeli su u poslednjem trenutku da napuste auto pre nego što se požar proširio.

Napori da se vatra lokalizuje i ugasi nisu urodili plodom, pa je test primerak Alpine A110 potpuno izgoreo pored puta. Na sreću, voditelji su izašli iz incidenta nepovređeni.

Haris i Džordan testirali su Alpine A110 na zatvorenoj deonici puta na kome se održava Reli Monte Karlo, a Haris svakako nije štedeo automobil.

Ipak, uzrok požara još nije poznat i tek treba da bude istražen od strane proizvođača. Alpine A110 prvi je novi model obnovljenog brenda u vlasništvu kompanije Renault nakon nekoliko decenija pauze.

Savremeni A110 izrađuje se u Dijepu, u Francuskoj, u istoj fabrici u kojoj se pre pola veka proizvodila originalna verzija tog modela. U ovom istorijskom pogonu kompanije Renault zaposleno je 392 radnika, koji uz pomoć robota prave moderni A110.

Automobil čija je konstrukcija od aluminijuma ima masu od svega 1.080 kg. U kombinaciji sa 1.8 litarskim turbo benzincem koji proizvodi 252 ks (188 kW) i razvija 320 Nm, A110 je u stanju da iz mesta do stotke stigne za 4,5 s, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 250 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: