Markione: Model S ne može da se poredi sa Ferrarijem

Direktor Ferrarija i cele FIAT Chrysler Automobiles (FCA) grupe Serđo Markione odbacuje tvrdnje da je Tesla napravila prvi električni superautomobil.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 03.02.2018.

17:00

Markione: Model S ne može da se poredi sa Ferrarijem
Foto: Getty images

Markione je nedavno izjavio da kad se pojavi prvi superautomobil na čisto električni pogon, to će biti isključivo Ferrari.

Međutim, Tesla sa Modelom S P100D ulazi u tu konkurenciju s obzirom da ovaj porodični sedan sa četvora vrata ubrzava 0-100 km/h za svega 2,3 sekunde – kada se uključi "Ludicrous Mode".

U međuvremenu, Tesla je najavila izlazak svog istinskog superautomobila Roadstera do 2020, a on bi trebalo da ubrzava za spektakularnih 1,9 sekundi. "Čitao sam neke zanimljive analize koje sugerišu da Tesla ima automobil koji nema konkurenciju među superautomobilima. Izazivam svakog ko je vozio električni automobil da ga vozi na isti način kao što mi vozimo Ferrari. Odmah će primetiti da je upravljanje potpuno drugačije. Tako da, kada se Ferrari odluči za električnu verziju, uradiće to tako da i brzina i upravljanje nastave nasleđe", rekao je Markione.

Istina, uzmite za primer Ferrari 488. Unapreditega malo i možete s njim da se takmičite na 24 časa Le Mana. S druge strane, sa Modelom S možete samo da se "igrate" na nekoj napuštenoj avionskoj pisti.

Vrhunsko ubrzanje jeste bitna stavka za automobile koji zadivljuju performansama, ali je i dalje samo jedan deo slagalice.

Najveći izazov u stvaranju istinskog superautomobila na električni pogon biće ogromne baterije koje će morati biti smeštene tako da ne remete balans vozila koji je jedan od ključnih faktora za stabilnost i upravljivost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: