FIA odobrila takmičenje Tesla automobila

Svetska automobilske federacija (FIA) odobrila je osnivanje takmičenje u kojem će učestvovati isključvio električni automobili – Electric Production Car Series.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.02.2018.

16:30

FIA odobrila takmičenje Tesla automobila
Foto: Getty images

"Električna" serija će biti bazirana na Tesla automobilima, a već dve godine Electric GT organizacija razvija verzuju Modela S P100D za stazu.

Vozilo je prošlo zvanične sigurnosne testove FIA prošle nedelje i zvanično odobreno od strane krovne sportske automobilske federacije.

Prva sezona će biti održava već ove godine, a jedan vikend će se sastojati od tri kruga kvalifikacija i dve trke od oko 60 kilometara, jedne po danu, druge u večernjem terminu.

Automobil će moći da ima maksimalno 795,6 KS. Na određenim stazama će biti organizovani i takmičenje u "driftovanju", u kojem će učestvovati dva najbrža vozila iz trke i dva po izboru publike, a to će donositi dodatna tri boda.

Za sada je poznato da će sezona imati devet vikenda, a poznati domaćini su Francuska, Portugal, Italija, Nemačka, Belgija, Holandija, Velika Britanija i Španija.

Čeka se odluka o poslednjem, te zvanični termini i timovi koji će učestvovati. Poznat je samo jedan, SPV Racing iz Španije, ali ne i vozači.

Osim toga, svaki vikend će biti upotpunjen trkama električnih kartinga i takmičenja u video igricama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: