Još jedan moćni BMW na udaru novih ekoloških standarda

Bavarski proizvođač moraće privremeno da zaustavi proizvodnju modela M550i xDrive.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 02.02.2018.

10:20

Još jedan moćni BMW na udaru novih ekoloških standarda

Nakon vesti da je BMW prinuđen da okonča proizvodnju modela M3 F80 zbog ekoloških standarda nove procedure testiranja lakih motornih vozila (WLTP - Worldwide Harmonized Light Duty Test Procedures), BMW Blog saznaje da će iz istog razloga morati da pauzira još jedan automobil visokih performansi.

Isti izvor navodi da M550i xDrive ne zadovoljava WLTP regulative, a da bi ispunio potrebne kriterijume, biće potrebno da mu se ugradi filter za eliminisanje sitnih čestica u izduvnim gasovima.

Kako ova komponenta još nije spremna za ugradnju u vozila, a 1. jun je krajnji rok da se standardni usklade prema WLTP-u, BMW će od maja privremeno obustaviti proizvodnju modela M550i xDrive. Nije poznato koliko će dugo pauza trajati, ali veruje se da je reč o nekoliko meseci.
Kako se navodi, 97% verzija BMW modela ispunjava nove kriterijume, a među onima koji ne zadovoljavaju norme su M550i xDrive i pomenuti M3.

Međutim, za razliku od BMW-a M550i xDrive čija je proizvodnja počela tek 2017. i koji je više nego aktuelan, M3 je već stari model koji je duži niz godina na tržištu, pa se kompaniji ne isplati da ulaže u njegovu modifikaciju.

Stoga će M3 nakon obustave proizvodnje u maju otići u prevremenu penziju, sve do pojave nove generacije BMW-a Serije 3.
Ako se ne računa novi M5, BMW M550i xDrive je najsnažniji model Serije 5. Automobil ispod haube krije 4.4 litarski twin-turbo V8 sa 462 ks (340 kW) dostupnih pri 5.500 o/min, dok maksimalni obrtni moment iznosi 650 Nm, pri 1.800 o/min.

Snaga se prenosi na sva 4 točka pomoću osmobrzinskog automatskog Steptronic Sport menjača. To je dovoljno da M550i xDrive od 0 do 100 km/h ubrza za tačno 4 sekunde, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.

WLTP je zamenio prehodni standard New European Driving Cycle (NEDC) kao realističniji način merenja goriva i emisije štetnih gasova u svakodnevnoj upotrebi. Stupio je na snagu još u septembtu 2017, ali su proizvođači dobili rokove do kada treba da usklade svoje modele sa novom regulativom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: