Stari, a nov – čuveni londonski taksi postaje hibrid

Modernizovana verzija londonskog “crnog taksija” ima hibridni električno-benzinski pogon, a ako se vozi samo uz pomoć baterija, može da pređe i do 128 km.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.01.2018.

12:12

Stari, a nov – čuveni londonski taksi postaje hibrid
Foto: LEVC

Britanska prestonica ne odustaje od tradicionalno dizajniranih, crnih taksi vozila koja su decenijama unazad jedan od simbola Londona.

U najnovijoj verziji, automobil koji se sada proizvodi pod oznakom TX eCity Black Cab zadržao svoj retro izgled. Izrađuje ga London EV Company (LEVC), a vozilo ima kombinovani benzinsko-električni hibridni pogon.
Foto: LEVC
Električnu komponentu modela TX sačinjavaju litijum-jonske baterije kapaciteta 31 kWh, koje napajaju strujom elektromotor od 150 ks (110 kW) i 255 Nm.

Samo uz pomoć električnog motora automobil do stotke stiže za 13,2 s, i razvija 128 km/h.

Ipak, još važnije je to što neko vreme može da se vozi samo na struju i tako smanji zagađenje vazduha u centralnim londonskim ulicama – autonomija u vožnji uz pomoć baterija iznosi do 128 km.
Foto: LEVC
Kada se baterije istroše, aktivira se trocilindarski 1.3 litarski turbo benzinac koji služi isključivo kao generator električne energije, da bi se dopunila pogonska baterija. Uz pomoć benzinca, autonomija u vožnji povećava se na 643 km.

Da bi se baterije napunile na običnoj kućnoj utičnici, potrebno je 8-10 sati, dok se ovaj period skraćuje na 2 sata ako se koristi brzi punjač. Baterije je moguće dopuniti i na superbrzom punjaču, a vreme dopune tada iznosi oko 20 minuta.
Foto: LEVC
Prvi primerak novog taksi modela TX eCity isporučeno je 46-godišnjem taksisti Dejvidu Herisu, a procenjuje se da će ga novo vozilo mesečno koštati 500-600 funti manje od starog TX4 pogonjenog dizel motorom, kada se saberu operativni troškovi, troškovi goriva i redovnog servisiranja.
Foto: LEVC
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: