Uskoro će Kinezi imati "Made in Europe" automobil

Kina planira da uskoro proizvede svoj prvi automobil na tlu Zapadne Evrope, uz pomoć švedske Volvo grupe.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 27.01.2018.

13:00

Uskoro će Kinezi imati
Lynk & Co 01 (Foto: Lynk & Co)

Većinski vlasnik Volvo automobila je kineska kompanija Geely, čiji vlasnik milijarder Šufu Li planira da proizvodi vozila ove marke u Volvovoj fabrici u belgijskom gradu Gentu.

Geely je pre dva meseca pročeo da na tržištu Kine prodaje svoj prvi automobil, SUV pod brendom Lynk & Co i nazivom 01, za oko 32.000 dolara, a deli proizvodnu liniju sa Volvo XC40 u gradu Lućijao, 350 km južno od Šangaja.

Ukoliko odluči da se proširi na Evropu, ovo vozilo će biti pravljeno u Gentu.

Pečat "Made in Europe" će omogućiti ambicoznoj kineskoj kompaniji da lakše progura svoja vozila na svetskom tržištu, gde dominiraju kompanije poput Volkswagena.
Lynk & Co 01 (Foto: Lynk & Co)
Posle više godina prodaje svojih jeftinijih modela isključivo u domovini, kineski proizvođači polako planiraju da se prošire i u svetu, pa je tako kompanija GAC na korak od ulaska na američko tržište.

Nesumnjiva je želja milijardera Lija da od svoje kompanije napravi globalni brend, a na taj put je krenuo "prečicom" kupovinom Volvo automobila 2010, a potom londonskog taksija i Lotusa prošle godine.

U međuvremenu je uložio više od 11 milijardi dolara na unapređenje Volvovih pogona, a sve to je doprinelo povratku švedskog brenda na glavnu scenu automobilske industrije.

Prvi Geelyjev automobil, Lynk & Co 01 je prodat u 6.000 primeraka od ulaska na kinesko tržište u novembru, a kompanija planira da ga od sredine 2019. prodaje i van domovine, počevši upravo od Evrope.
Lynk & Co 01 (Foto: Lynk & Co)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: