Stopama Tesle: Električni Volvo kamioni stižu 2019.

Kompanija Volvo kamioni počeće da prodaje električna teretna vozila u Evropi već sledeće godine, a u 2020. kamioni na struju ovog proizvođača pojaviće se i na severnoameričkom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 26.01.2018.

09:17

Stopama Tesle: Električni Volvo kamioni stižu 2019.
Volvo kamion na hibridni pogon (ilustracija)

Švedski proizvođač kamiona smatra da će uvođenje teretnih vozila sa pogonom na struju značajno podići kvalitet života u urbanim sredinama, jer će se smanjiti buka i zagađenje vazduha koje uzrokuju današnji kamioni sa pogonom na fosilna goriva.

Kompanija Volvo kamioni takođe tvrdi da je prevoz tereta "na struju" jedan od poželjnih održivih transportnih rešenja za budućnost.

Iako najava uvođenja Volvo električnih kamiona u saobraćaj stiže posle premijere Teslinog kamiona na struju, Šveđani će verovatno preduhitriti američkog proizvođača i prvi započeti proizvodnju ovog tipa teretnjaka.
Volvo kamion na hibridni pogon (ilustracija)
Predsednik kompanije Volvo kamioni, Claes Nilsson, kaže da će kamioni na struju doneti brojne prednosti u odnosu na sadašnje koji za pogon koriste dizel motore.

"Upotreba električnog pogona omogućiće da kamioni budu tiši i da ne zagađuju vazduh, što će doprineti da mogu da se koriste i u centrima gradova, gde je konvencionalnim kamionima-šleperima pristup uglavnom zabranjen", objašnjava Nilsson.

"Takođe, ova transportna sredstva biće moguće koristiti i u periodima dana kada nema saobraćajnih gužvi – na primer, kasno uveče ili tokom noći – što će rasteretiti puteve i ulice u gradovima u vreme saobraćajnih špiceva."

On navodi da će se na taj način saobraćajna infrastuktura u urbanim sredinama koristiti ravnomernije i efikasnije.

Inače, Volvo je već načinio prvi korak ka elektrifikaciji kamiona kada je predstavio teretnjak sa hibridnim pogonom.
Volvo kamion na hibridni pogon (ilustracija)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: