Mazda pravi električni SUV uz pomoć Kineza

Japanski proizvođač automobila Mazda planira da napravi SUV na potpuno električni pogon, ali uz pomoć partnera iz Kine.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 23.01.2018.

16:30

Mazda pravi električni SUV uz pomoć Kineza
Foto: Getty images

Mazda i Changan Automobile Group (CAG) planiraju da zajedno razviju SUV na električni pogon koji će napajati baterije do sledeće godine.

Japanska i kineska kompanija zvanično sarađuju od 2012. godine, sa udelom od po 50 odsto u projektima, ali su povezane još od sredine prošle decenije.

Zajedno su razvili krosovere CX-3 i CX-5, kao i sedan i hečbek verziju limuzine Axela, koja je u Severnoj Americi plasirana pod nazivom Mazda 3.

Plan je da Mazda razvije šasiju, dok će Changan biti zadužen za električni pogon, uključujući baterije i motore.

Ova vest stiže nekoliko nedelja nakon što su kineske vlasti pooštrile pravila u vezi sa zagađivanjem životne sredine i "pogurale" proizvođače automobila da se koncentrišu na elektrifikaciju vozila.

Kina je već najveći proizviđač automobila na električni pogon, a nedavno je zabranila više od 500 modela sa dizel motorima.

Mazda se uortačila sa CAG pre svega zbog zakona po kojem su strani proizvođači oslobođeni visokih poreza ukoliko vozila za kinesko tržište proizvode zajedno sa domaćim kompanijama.

Nema najava da li će zajednički električni suv Mazde i Changana, koji još nije imenovan, biti ponuđen i na tržištu van Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: