Vozićemo samo automobile na struju

Vest da će Ford Motor Company u narednih pet godina uložili 11 milijardi dolara u elektrifikaciju svojih modela, naterala je analitičare da procene koliko će u narednih nekoliko godina kompletna svetska autoindustrija uložiti u ovaj segment.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 16.01.2018.

20:15

Vozićemo samo automobile na struju
Foto: Getty images

Prema grubim procenama, očekuje se pravi investicioni cunami na polju električnih automobila jer veliki poizvođači planiraju da ulože oko 90 milijardi dolara narednih godina!

Ova cifra zvuči sumanuto s obzirom da električni automobili predstavljaju manje od jednog procenta od 90 miliona prodatih vozila svake godine u svetu.

Toyoti je bilo potrebno 18 godina prodaje hibridnih vozila da dostigne udeo od tri odsto svetskog tržišta, a hibridi su jeftiniji od čisto električnih vozila.

Osim toga, kompanija Tesla sa svega tri aktuelna modela i proizvodnjom nešto više od 100.000 vozila u 2017. je već godinama dominantan igrač na ovom polju. Od procenjenih 90-aj milijardi, očekuje se da najmanje 19 milijardi ulože automobilske kompanije iz SAD, oko 21 milijardu kompanije iz Kine, a čak 52 milijarde proizvođači iz Nemačke.

"Tesla dobija ozbiljnu konkurenciju", naglašava Majk Džekson, izvršni direktor AutoNation, najvećeg američkog lanca auto dilera. Džekson očekuje da do 2030. električni automobili obuhvate 15-20 procenata prodaje novih vozila u SAD.

Ipak, glavni pokretač ovog trenda je najveće tržište automobila na svetu – Kina, jer vlada najmnogoljudnije zemlje sveta konstantno povećava kvote za električna vozila zbog zaštite životne sredine.

Uporedo s tim, u zapadnoj Evropi i delovima SAD, posebno u Kaliforniji, vrši se veliki pritisak regulatornih tela za zabranu vozila sa motirima na fosilna goriva.

Kako je Tesla predstavila svetu električni sedan i SUV, tako su i ostale kompanije, čak i one koji najveće prihode dobijaju od vozila na dizel pogon, okrenule list i počele da eletrifikuju vozila.

Ford planira 40 modela na električni i hibridni pogon, Daimler oko 50, a veliku ekspanziju najavio je i BMW, koji je u 2017. dostigao proizvodnju Tesle sa svojim električnim vozilima.

Međutim, najveća ulaganja očekuju se od Volkswagena, koji je uzdrman "Dizelgejt" aferom promenio ploču pa do 2030. planira investicije od 40 milijardi u razvoj čak 300 modela električnih vozila.

Sada ostaje samo jedno pitanje – ko će kupovati sva ta električna vozila?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: