Tesla je u problemu, Ford ulaže 11 milijardi $

Američki gigant Ford Motor Company najavio je ulaganje od čak 11 milijardi dolara (9 mlrd evra) u segment električnih automobila u narednih pet godina.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

17:59

Tesla je u problemu, Ford ulaže 11 milijardi $
Foto: Getty images

Ford planira da do 2022. godine na tržište plasira 40 modela na hibridni (24) i potpuno električni pogon (16).

Kompanija iz Detroita reaguje na sve veći pritisak u svetu na proizvođače automobila da maksimalno smanje emisiju štetnih gasova.

Fordovi glavni konkurenti Toyota, Volkswagen, General Motors su takođe poslednjih meseci najavili velika ulaganja u električne automobile za narednij 4-5 godina.

Ford će se koncentrisani na elektrifikaciju postojećih modela, ali nije konkretno najavio koji će imati prioritet.

"Ulazimo maksimalno u ovu priču, uzećemo naše glavne, legendarne modele i elektrifikovati ih. Ako želimo da budemo uspešni u tome, moramo to uraditi sa modelima koji su već popularni", rekao je izvršni direktor kompanije Bil Ford na Sajmu automobila u Detroitu u nedelju.

Fordova "invazija" na ovaj segment krenula je pre šest meseci, kada je dolaskom Džima Heketa umesto Marka Fildsa na poziciju "drugog" čoveka kompanije počeo da se pravi plan promene pravca razvoja Forda ka ovom segmentu.
Foto: Getty images
Popularizacija električnih automobila u svetu i fokusiranje najvećih proizvođača na ovaj segment posebno će uticati na jednog od pionira ovog dela autoindustrije Teslu.

Kompanija iz Kalifornije je još uvek zaštitni znak segmenta električnih automobila, ali je i dalje daleko od masovnog proizvođača.

Tesla je tokom 2017. proizvela nešto više od 100.000 vozila, što je daleko u odnosu na kompanije poput Forda, VW, Toyote, BMW koje će zahvaljujući svom kapitalu znatno lakše ući u masovnu proizvodnju električnih vozila.

Tako je BMW napravio u 2017. takođe 100.000 svog električnog aduta i3, a Bavarci tek najavljuju pravu ekspaziju na segment električnih vozila.

U međuvremenu, Tesla se muči da dostigne planirani cilj proizvodnje od 5.000 jedinica nedeljno.

Ukoloko se ovaj trend nastav, pitanje je da li će Tesla da preživi, jer je odavno poznato da ova kompanija ne profitira na proizvodnji svojih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: