Lotus potvrdio: I mi ćemo praviti SUV

Već mesecima se spekuliše da kompanija Lotus planira da uđe na tržište SUV segmenta, a te spekulacije su sve bliže ostvarenju.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.01.2018.

16:45

Lotus potvrdio: I mi ćemo praviti SUV

Jesenas su "procurele" nezvanične skice potencijalnog Lotus SUV, a sada je direktor kompanije Žan-Mark Gales to i zvanično potvrdio.

"Nismo čvrsto vezani za sportske automobile, čije je tržište jedva stabilno u celom svetu. Ono što, s druge strane, raste u dvocifrenom broju procenata je SUV tržište, posebno premium SUV segment", rekao je Gales.

Gales smatra da SUV platforma ne mora biti od potpunog aluminijuma, poput Lotusovih sportskih automobila.

"Zašto bi? Narednih godina ćemo se držati te tehnologije jer smo je usavršili, ali otvoreni smo i za upotrebu čelika i kompozitnih materijala poput karbon-fibera", dodao je bivši direktor PSA grupe.
Prema nezvaničnim informacijama Lotus bi mogao da iskoristi postojeću SUV platformu svog većinskog vlasnika kompanije Geely, a najozbiljniji kandidat je Volvova CMA arhitektura koja se nalazi u osnovi CX40.

Međutim, ona bi bila značajno izmenjana jer britanski proizvođać sportskihautomobila želi da pravi znatno lakša vozila. Gales je već najavio da će Lotusov model biti širi, niži i mnogo lakši od konkurencije.

Nova generacija Lotusovih automobila stiže 2020. godine, ali nema najava da li će krosover biti spreman da debituje na tržištu do kraja ove decenije.

Lotus nije tek od skora počeo da razmišlja o SUV modelu. Još sada već daleke 2006. kompanija iz Hitela je predstavila koncept krosovera APX.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: