Da li je budućnost FIAT-a prelazak u kineske ruke?

Skoro deset godina nakon što je spasao trećeg najvećeg proizvođača automobila iz Detroita od gašenja uz pomoć vlade SAD, Serđo Markjone je učinio FIAT Chrysler zdravijim, bogatijim i mudrijim.

Automobili

Izvor: USA TODAY

Nedelja, 14.01.2018.

09:00

Da li je budućnost FIAT-a prelazak u kineske ruke?
Foto: Getty images

Ali, uprkos povratku profitabilnosti i znatno poboljšanoj proizvodnji – da ne pominjemo velike američke investicije koje su izazvale pohvale predsednika Donalda Trampa – budućnost italijansko-američkog proizvođača automobila je ponovo opterećena neizvesnošću, počinje analiza USA Today.

Tema će sigurno izaći na površinu narednih dana, jer će se Markjone sastati sa novinarima na Severnoameričkom međunarodnom sajmu automobila u Detroitu.

Sve oštrija regulativa o emisiji štetnih gasova i pojavljivanje samovozećih automobila zahtevaju velike investicije koje postavljaju ovog proizvođača u nepovoljan položaj u odnosu na mnogo veće konkurente koji imaju veći kapital za odbranu od dugoročne pretnje.

Markjone već godinama traži opciju za prodaju ili spajanje sa nekim drugim proizvođačem automobila, ali njegov napor da se postigne sporazum sa gradskim rivalom General Motorsom, na primer, su odbačeni.

Da bi vizionarski direktor cementirao svoje nasleđe kao jedan od najvećih u autoindustriji, i ispunio svoj i dalje aktuelni plan da se penzioniše ove godine, mora naći odgovarajućeg partnera.
Foto: Getty images
To bi moglo značiti stavljanje nekih ikona američke autoindustrije, uključujući i dragulj porodice Jeep, u ruke kineskih proizvođača automobila, rizikujući obračun sa Trampom usred političke zbunjenost u vezi sa američko-kineskim sporazumom o trgovini.

Uoči automobilskog šoua u Detroitu koji počinje ove nedelje, raste pritisak nad Markjonea da otkrije sledeći potez kompanije ili odloži svoj dugogodišnji plan o odlasku sa mesta direktora FCA grupacije.

Auto-analitičar Maks Vorbarton, jedan od najtraženijih stručnjaka u industriji, predvideo je u četvrtak da će Markjone možda morati da se zadrži.

"Može li stvarno napustiti sve?" Ne postoji pravi kupac za FCA i nema naslednika u kompaniji", kaže Vorbarton, koji dodaje da bi FCA mogao dovesti autsajdera na mesto izvršnog direktora, ali da bi Markjone ostao "rukovodilac".

FCA nije najavio ko će naslediti Markjonea, ali je nagovestio da bi to ipak mogao biti neko ko je već u kompaniji. Kandidati su šef finansijske službe Ričard Palmer, direktor brendova Jeep i Ram Majk Manlej, te glavni operativac za Evropu, Afriku i Bliski Istok Alfredo Altavilja.

Kompanija odbija da komentariše, umesto toga se poziva na prethodne izjave.

Volvo je putokaz

Foto: Getty images
Biće teško napraviti tranziciju ako sudbina kompanije nije odlučena. Tokom 2017. godine, kineski proizvođač Great Wall navodno je izrazio interesovanje za kupovinu Jeep, ali je FCA demantovao postojanje pregovora.

Takođe, prošle godine, kineski proizvođač automobila Guangzhou Automobile Group (GAC), koji već zajedničkim ulaganjem proizvodi vozila Jeep i FIAT u Kini, izrazio je svoje interesovanje za produbljivanje veza sa FCA, jer je "bacio oko" na tržište SAD.

Direktori GAC-a bi trebalo da prisustvuju sajmu u Detroitu, što bi potencijalno izazvalo dodatne spekulacije o američkim ambicijama kompanije.

Za FCA, prodaja kineskom kupcu mogla bi zapaliti političku vatru. Prodaja Jeep-a, koja vuče korene od linije vojnih džipova koji su učestvovali u trijumfu u Drugom svetskom ratu, kineskom investitoru mogla bi da izazove žestinu Vašingtona, naročito u svetlu čvrstkog protivljenja Trampa o proizvodnji američkih vozila u inostranstvu i njihovoj prodaji u SAD.

Međutim, kinesko vlasništvo nije nužno loša stvar. Volvo je prodat pre nekoliko godina kineskom proizvođaču Geelyju, dobijajući preko potrebnu podršku za opstanak švedskog proizvođača na međunarodnom nivou.

"Sa pravom kompanijom ili dubokim džepovima, možete učiniti mnogo sjajnih stvari i možete upućivati na Geely kao primer onoga što se može dobiti sa kineskim vlasnikom", rekao je nalitičar Dejv Saliven.

Saliven je primetio da je često citirani Markjone već neko vreme izozetno tih, što nije "normalno" za njega.

"Ako postoji nešto u planu, on možda neće moći da komentariše", dodaje Saliven.

Budućnost je, ipak, svetla

Foto: Getty images
Ipak, analitičari otvoreno primećuju da bi odlazak Jeepa i Rama iz kompanije ostavilo FCA sa nekoliko brendova koji se muče na tržištu, poput Dodgea, Chryslera i FIAT-a.

Nakon što je godinama demantovao spekulacije o pregovorima o spajanju sa drugim kompanijama, Markjone je u oktovru rekao da se nije pojavio odgovarajući kandidat, dodavši da je pogrešna pretpostavka da budućnost FCA zavisi od tog posla, jer će kompanija nastaviti da zarađuje.

Jedno je sigurno, trenutna slika za FIAT Chrysler je ružičasta. Uprkos padu prodaje od 8,6% u SAD tokom 2017. godine, što je prvenstveno vezano za odluku o smanjenju prodaje stranim korisnicima, akcije FCA na američkoj berzi su porasle za više od 140% od početka prošle godine.

Taj meteorski rast podrazumeva oštar skok u prvoj sedmici januara, što podstiče spekulacije da potencijalni kupac možda več kupuje akcije. Kompanija nije komentarisala tu mogućnost.

Ali finansijska slika italijansko-američkog proizvođača automobila takođe je sve više obećavajuća. Dobit iz trećeg kvartala 2017. porasla je za 50% u odnosu na prethodni period, a kompanija će na sajmu u Detroitu predstaviti nove modele SUV i kamioneta, uključujući neke koje obećavaju ogroman profit.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: