Porsche razvija VW platformu za električni superautomobil

Iako čisto električni superautomobili neće skoro postati standard, kompanija Volkswagen je počela rad na svojoj platformi za ovu vrlo bitnu klasu u autoindustriji.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 13.01.2018.

13:00

Porsche razvija VW platformu za električni superautomobil
Porsche Mission E (Foto: Getty images)

Kao nosilac projekta izabran je Porsche, koji će potom tu platformu deliti sa "braćom" iz Lamborghinija i Audija.

Prošle godine Lamborghini je predstavio koncept Terzo Millennio, svoju viziju električnog superautomobila, ali će ostati samo na konceptu dok tehnologija baterija značajno ne napreduje.

U međuvremenu, nova platforma pod nazivom SPE mogla bi da podupre sve od naslednika Porschea 918, preko električnog Audija R8, do potencijalnog produkcijskog modela Terzo Millennio.

Platforma SPE je prvi put pomenuta samo kao fusnota na devetoj strani izveštaja petogodišnjeg plana koji je VW predstavio u novembru, ali je neimenovani zvaničnik kompanije potvrdio da će Porsche raditi na razvoju sportskih automobila sa dvoja vrata i superautomobila.

Ipak, prvi automobil na SPE platformi se ne treba očekivati pre 2025. godine, a do tada bi tehnologija baterija za električne automobile trebalo da bude drastično naprednija.

Porsche je za sledeću godinu najavio prodaju svog prvog potpuno električnog automobila Mission E, manjeg od Panamere, sa 600 KS i ubrzanjem 0-100 km/h za manje od 3,5 sekundi.

Kompanija je najavila da će domet vozila sa jednim punjenjem biti oko 480 kilometara, a zahvaljujući sistemu za punjenje od 800 volti, baterija bi do 80% kapaciteta trebalo da se napuni za oko 15 minuta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: