Mercedes predstavio novi multimedijalni sistem

Nemački gigant Mercedes predstavio je svoj novi mulitmedijalni sistem MBUX, koji će debitovati sa novom A klasom, koja izlazi ove godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

21:40

Mercedes predstavio novi multimedijalni sistem
Foto: Mercedes

Mercedesov aktuelni sistem Comand je često kritikovan zbog komplikovanosti i nedostatka savremenih sistema povezivanja, pa je kompanija iz Štutgarta odlučila da reaguje.

Na Sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu početkom ove sedmice Mercedes je predstavio sistem MBUX (Mercedes-Benz User Experience) koji bi trebalo da lansira MB u budućnost.
Foto: Mercedes
Za razliku od Comanda, koji se kontrolisao uz pomoć rotacionog kontrolera, MBUX se potpuno koncentriše na ekran na dodir uz asistenciju dugmića osetljivih na dodir na volanu, ali i glasovnu komandu.

Sistem baziran na Linuxu poseduje i veštačku inteligenciju koja "uči" navike vozača čime dodatno olakšava upotrebu sistema.
Foto: Mercedes
MBUX sistem čine dva sedmoinčna ekrana, jedan ispred vozača, drugi u sredini komandne table, uz naravno opciju da budu desetoinčni, uz doplatu.

Prema prvim testovima, sistem radi perfektno, lako se manevriše sa informacijama o vozilu, navigaciji baziranoj na HERE mapama, zabavi, komunikaciji između funkcija...
Foto: Mercedes
Na oba ekrana će biti moguće apsolutno prilagođavanje funkcija, a na vozačevom će biti vidljive informacije o vozilu iako je istovremeno uključena navigacija preko celog ekrana.

Inženjeri tvrde da će nova A klasa sa ovim sistemom biti najsofisticiranija u celoj Mercedesovoj postavi, naprednija čak i od aktuelne S klase. Sistem ima 8 GB RAM-a, nVidia grafiku, USB Type C, NFC, a kupcima će biti dostupne i nadogradnje poput head-up displeja.

Nakon A klase, koja će biti predstavljena na Sajmu automobila u Ženevi tokom marta, a u prodaji se naći krajem godine, MBUX će dobiti i ostali novi modeli poput GLA, CLA, GLB i B klase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: