Nova epizoda "Dizelgejta" – ni Ford nije nevin

Nastavlja se skandal sa varanjem emisije štetnih gasova dizel motora u SAD, a novi prevarant je domaći gigant Ford Motor Company.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

19:00

Nova epizoda
Foto: Getty images

Vlasnici modela F-250 i F-350 Super Duty tužili su kompaniju iz Dirborna zbog upotrebe softfera za prevaru na federalnim testovima emisije gasova.

Oni tvrde da njihova vozila prilikom normalne vožnje emituju dvostruko više štetnih čestica od dozvoljenog nivoa, a u određenim uslovima čak i 50 puta više.

Vlasnici traže novčanu naknadu jer su svoja vozila sa dizel agregatima platili oko 8.400 dolara više od istih modela na benzinski pogon.

Osim Forda, tužen je i nemački dobavljač auto delova Bosch, koji se tereti da je pomogao američkoj kompaniji prilikom instalirana pomenutog softvera.

Bosch je prošle godine pristao da plati vlasnicima Volkswagen automobila u SAD skoro 330 miliona dolara jer je učestvovao sa kompanijom iz Volfsburga u prevari sa emisijom štetnih gasova dizel motora 2015. godine, kada je počela "dizelgejt" afera.

Vlasnike Fordovih kamioneta zastupa pravna firma Hagens Berman, koja je prošle godine podnela tužbe protiv General Motorsa i Fiat Chryslera, te proizvođača motora Cumminsa, u ime vlasnika njihovih vozila, takođe zbog varanja na testivoma dizel motora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: