Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Euro NCAP agencija testirala je sigurnost oko 70 modela automobila tokom 2017. godine, a njih 40 je dobilo maksimalnih pet zvezdica.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.01.2018.

16:15

Euro NCAP: Koji automobili su najsigurniji?

Svaki automobil testiran je u četiri kategorije – zaštita odraslih putnika, zaštita dece, zaštita pešaka i pomoćni bezbednosni sistemi.

Više od 80 odsto testiranih modela je imalo sistem automatskog kočenja u slučaju detekcije pešaka, a 92% asistenciju koja detektuje ograničenje brzine i upozoravaju vozača da uspori u slučaju prebrze vožnje.

Najvišu ocenu sigurnosti dobio je Volvo XC60, pobednik u ukupnoj i kategoriji SUV automobila. XC60 je zabeležio 98% uspešnosti zaštiti odraslih putnika, a 95% u bezbednosnim sistemima.

Kod zaštite dece dobio je 87%, dok je ispod proseka bio samo kod zaštite pešaka sa 76%, a kao razlog se ističe dizajn prednje maske, koji uprkos promenama poslednjih godina i dalje predstavlja opasnost za pešake.

Moglo bi se reći da je ukupni šampion testa ipak kompanija Volkswagen, jer su njeni modeli trijumfovali u čak tri klase – luksuzni sedan (Arteon), mali SUV (T-Roc) i supermini klasi (Polo).

U vrhu testova bezbednosti bili su još automobili Subaru Impreza, Volvo VX60, V90, S90, Honda Civic...

Najgori testirani modeli u 2017. godini bili su Fiat Grande Punto bez ijedne zvezdice, što se možda i moglo očekivati za model iz 2005. godine, te Ford Mustang sa samo dve zvezdice, mada je testiran model iz 2015.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: