I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela

Oko 6.000 Švajcaraca pokrenuli je zajednièku tužbu protiv Volkswagena i njegovih dilera zbog štete koju im je naneo skandal sa izduvnim sistemom – "Dizelgejt" afera.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

12:00

I Švajcarci tuže Volkswagen zbog dizela
Foto: EPA/JULIAN STRATENSCHULTE

Vlasnici Volkswagen automobila tvrde da su pretrpeli finansijske gubitke zbog manipulacije sa emisijom štetnih gasova.

Prvo, zbog toga što su bili precenjeni kao automobili koji štite okolinu, a potom jer im je cena na tržištu drastièno pala kada je izbio skandal.

Ošteæeni procenjuju da šteta iznosi oko 15 odsto od vrednosi novog automobila, što je 3-7 hiljada švajcarskih franaka (2,5-6 hiljada evra) po osobi.

Optuženi su kompanija Volkswagen Group i lokalni uvoznik AMAG. Ošteæeni okupljeni u okviru Organizacije zaštite potrošaèa (SKS) tvrde da ni VW ni AMAG nisu spremni za pregovore i potencijalnu naknadu štete.

Oko 180.000 potrošaèa u Švajcarskoj je pogoðeno skandalom sa izduvnim gasovima koji je "eksplodirao" 2015. u SAD. VW je širom sveta prodao više od 11 miliona automobila sa softverom za prevaru na testovima za emisiju štetnih èestica, to je nemaèkog giganta samo u SAD koštalo oko 30 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: