U SUV "igru" ulaze Rolls-Royce, Maybach, Ferrari

SUV segment poslednjih godina nezaustavljivo raste, a već u narednih nekoliko godina se očekuje da potpuno preuzme dominaciju na tržištu automobila.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.01.2018.

09:30

U SUV
Foto: Tesla

Proizvođači se bukvalno takmiče ko će predstaviti više modela baziranih na sedanima, pa i vozilima niže klase, pa se tako do 2022. oèekuje oko 20 novih modela.

Nastupiće Jeep, Ford, Audi, Land Rover, ali i Tesla, Rolls-Rojce, Mercedes, pa čak i Ferrari. Stručnjaci već najavljuju da će moćni SUV-ov "sahraniti" sportske superautomobile.

Audi Q4 i Q8

Audijevoj gami SUV automobila koju već čine Q3, Q5 i Q7, od 2019. će se priključiti manji Q4, kao direktni rival Range Rover Evoqueu i već predstavljenom BMV X2, te najveći Q8. Audi Q4 će biti izgrađen na Volkswagenovoj MQB platformi u fabrici u mađarskom Ðeru. Audi Q8 će biti SUV od najmanje 100.000 evra, a očekuje se da dođe sa 3.0-litarskim hybrid V6 sa skoro 450 KS. Takoðe, očekuje se i SQ2 sa 310 KS.

Land Rover Defender

Novi i unapreðeni Defender će debitovati tokom 2019. Osim unibody konstrukcije, novi Defender dolazi sa nešto drugačijim dizajnom u odnosu na legendarnog prethodnika, koji je izgledao isto više od 40 godina.
Foto: Ford
Ford Bronco i Ranger

Od Sajma automobila u Detroitu obožavatelji Fordovih kamioneta s nestrpljenjem očekuju izlazak obožavanih modela Bronco i Ranger. Dok je Ranger, manji "brat" Fordove perjanice F-150, najavljen za 2019. za SAD, Bronco se očekuje godinu dana kasnije kao SUV srednje veličine za golobalno tržište. Očekuje se da bude dostojan konkurent Jeep Wrangleru.

Rolls-Royce Cullinan

Za svega nekoliko meseci očekuje se debi Rolls-Royce 4x4 aduta, koji u ovoj legendarnoj kompaniji odbijaju da nazovu SUV, već ga predstavljaju kao "vozilo sa povišenim klirensom". Automobil će kombinovati luksuzne elemente Phantoma sa pravim 4x4 mogućnostima.

SUV postaje perjanica SETA

Španski deo Volkswagen grupe nastavlja u jakom ritmu pa za narednu godinu najavljuje SUV koji bi trebalo da bude perjanica ovog proizvođača. Baziran na VW MQB platformi, novi SEAT SUV bi trebalo da deli brojne komponente sa "braćom" iz Škode i VW, Kodiaqom i Tiguan Allspaceom.

Tesla Model Y i kamionet

Američki proizvođač je najavio brojne nove modele za naredne godine, koji bi trebalo da pokriju skoro sve segmente svetske automobilske industrije, a favorit Ilona Maska je Model Y. Ovaj hečbek/krosover SUV će biti klasu ispod Modela X, od koga će najverovatnije "pozajmiti" mnoge elemente. Proizvodnja se očekuje tokom 2019. Mask je, takođe, najavio i svoj prvi kamionet, posle Modela Y, što verovatno znaći tokom 2020.
Alfa Romeo Kamal i Castello

Nakon izuzetno uspešne premijere prvog Alfa Romeo SUV modela Stelvio, italijanska kompanija je najavila manju verziju Kamal, baziranu na odlazećem hečbeku MiTo, uz ekskluzivnu gamu trocilindarskih motora, te najveći i najluksuzniji SUV na tržištu Castello. Za njega je najavljen moćni turbo "šestocilindraš" pod haubom. Debiji se očekuje 2019, a prodaja naredne godine.

Ferrari SUV

SUV segment će bez ikakve sumnje dominirati narednih desetak godina, možda čak i potpuno izbaciti iz "igre" superautomobile. Mnogi su se zgrožavali na ideju Lamborgini SUV-a, a onda kada se Urus konačno pojavio svi su bili oduševljeni. Zbog toga, u "igru" uskoro ulazi i Ferrari. Serđo Markjone je potvrdio česte spekulacije da će i velikan iz Maranela predstaviti svog sportskog "terenca". Projekat pod kodnim imenom FX16 deliće platformu sa GTC4Lusso, a na tržištu se očekuje za više od dve godine.

Jeep Grand Wagoneer

Jeep je proizvodnju dugo očekivanog modela sa tri reda sedišta Grand Wagoneer najavio za 2020. Očekivano, pozajmiće brojne elemente sa Grand Cherokeeja, a predviðena cena je 130-140 hiljada dolara.

Mercedes-Maybach SUV

Uspeh Bentley Bantayga i Meserati Levantea podigao je obrve kod nemačkog giganta Mercedesa. Odgovor se sprema u vidu ultraluksuznog Maybaha sa V8 i V12 agregatima koji že biti konkurencija Rolls-Royceu. Maybach SUV se ne očekuje pre 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: