Jedini na svetu: Nesuđeni rival Corvette i Thunderbirda

U ponudi aukcijske kuće Barrett-Jackson u januaru će se naći jedinstveni automobil – koncept Plymouth Belmont iz 1954. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.12.2017.

11:25

Jedini na svetu: Nesuđeni rival Corvette i Thunderbirda
Foto: Barrett-Jackson

Američka automobilska industrija doživela je procvat 50-tih godina 20. veka, nošena talasom optimizma nakon završetka Drugog svetskog rata.

U tom periodu rođeni su legendarni američki modeli, kao što su Chevrolet Corvette i Ford Thunderbird.
Foto: Barrett-Jackson
Treći veliki proizvođač iz SAD, Chrysler, imao je ideju da kupcima ponudi model koji će se na tržištu suprotstaviti pomenutom dvojcu.

Tako je nastao koncept Plymouth Belmont.
Foto: Barrett-Jackson
Međutim, planovi o serijskom modelu ubrzo su odbačeni, pa je Belmont ostao samo na nivou konceptnog automobila.

Jedini primerak ovog vozila na svetu sačuvan je zahvaljujući tadašnjem potpredsedniku odeljenja za dizajn u kompaniji Chrysler, Virdžilu Egzneru, koji je lično preuzeo obavezu da se brine o njemu i sačuva ga od propadanja.
Foto: Barrett-Jackson
Nakon šest decenija, Plymouth Belmont je restauriran zajedno sa originalnim 4.0 V8 motorom koji proizvodi 157 ks i trobrzinskim automatikom iz tog vremena.

Ovaj jedinstveni automobil naći će se (uz mnoge druge klasične četvorotočkaše poput Ferrarija 250 GT Series I Cabriolet iz 1958.) na januarskoj prodajnoj aukciju koja se održava u Skotsdejlu, u Arizoni.
Foto: Barrett-Jackson
Foto: Barrett-Jackson

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: