Geely postao suvlasnik i Volvo kamiona

Kineska kompanija Geely, otkupila je deo akcija AB Volvo, švedskog giganta u proizvodnji kamiona, prvi put ga približivši sa Volvo Cars još od "raskola" 1999.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

17:10

Geely postao suvlasnik i Volvo kamiona
Foto: Volvo Trucks

Iznos ovog transfera nije objavljen, spekuliše se da su Kinezi platili oko 3,5 milijardi evra za 8,2 odsto akcija of Cevian Capital, te tako preuzeli kontrolu nad 15,6 odsto glasova u kompaniji.

To je drugi najveći "paket" glasova u kompaniji, u kojoj je Geely postao najveći vlasnik kapitala. Kinezi su saopštili da će podržavati aktuelnu strategiju Upravnog odbora.

Volvo grupa je podelila kompaniju kada je Volvo Cars prodala Fordu 1999, a iako je Geely suvlasnik u obe firme, to su i dalje odvojene kompanije. AB Volvo na berzi vredi oko 34 milijarde evra.

Geely, jedna od najvećih kineskih automobilskih kompanija, poslednjih godina je napravila ogromne investicije u nove modele i tehnologije, vrativši Volvo automobile na svetsku mapu, sa rekordnih 534.000 prodatih jedinica u 2016.

Razmenom tehnoloških projekata iz dva centra, pre svega u razvoju električnih i autonomnih vozila, dodatno će pojačati razvoj oba Volvo brenda, a glavni fokus proizvođača kamiona je proboj na ogromno kinesko tržište, na kojem usled ubrzanog ekonomskog razvoja raste i potražnja za teretnim programom.

Ovo je samo još jedna u nizu akvizicija kompanije Geely u automobilskoj industriji poslednjih nekoliko godina, ranije tokom ove su Kinezi otkupili 51% kompanije Lotus, a 2013. Londonski taksi, koji je bio na ivici bankrota.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: