Naslednik najtraženijeg modela na struju stiže u Evropu

Druga generacija električnog modela Leaf za kupce u Evropi izrađuje se u Nissanovom pogonu u Velikoj Britaniji.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 20.12.2017.

14:10

Naslednik najtraženijeg modela na struju stiže u Evropu

Nakon japanske i američke, počela je i evropska proizvodnja modela Leaf 2. Novi Nissan Leaf za kupce u Evropi izrađuje u fabrici u britanskom Sanderlendu, a prvi vlasnici će svoj automobil dobiti u februaru 2018.

Leaf je najprodavaniji električni automobil na svetu, a prva generacija je u Evropi za 7 godina prodata u preko 85.000 jedinica.
Prvi Leaf je u pogonu u Sanderlendu počeo da se izrađuje 2013. Nissan je u ovu fabriku prvobitno investirao 561 milion dolara, a pripreme za proizvodnju 2. generacije koštale su ga dodatnih 48 miliona dolara.

Pored Nissan Leaf 2, u istoj fabrici se proizvode i Qashqai i Juke, kao i dva modela Nissanovog premijum brenda, Infiniti Q30 i QX30. Inače, pogon u Sanderlendu postoji već 30-ak godina, a u tom periodu sa proizvodnih traka sišlo je preko 9 miliona automobila.
Od druge generacije modela Leaf očekuje se da bude još uspešnija od prethodnika, a prvog meseca prodaje, naručeno je 23.000 ovih vozila. Mesečna prodaja će svakako rasti, s obzirom da knjiga narudžbina u SAD još nije otvorena.

Leaf 2 je pogonjen elektromotorom snage 150 ks (110 kW), a maksimalni obrtni moment iznosi 320 Nm. Električni agregat napaja se strujom iz litijim-jonskih baterija kapaciteta 40 kWh.

Maksimalna brzina je ograničena na 144 km/h, radi racionalnije potrošnje električne energije.
Kada je reč o autonomiji u vožnji, a to je jedan od najbitnijih parametara za svakog potencijalnog kupca električnog automobila, ona se razlikuje u zavisnosti od organizacije koja sprovodi testiranje i načina merenja.

Nissan je saopštio da, prema američkom EPA testu, Leaf 2 može da pređe oko 240 km, pre nego što se baterije isprazne, dok evropski NEDC test procenjuje autonomiju u vožnji na čak 378 km.
Da bi se baterije u potpunosti dopunile potrebno je 16 sati, ako se koristi priključak od 3 kW, odnosno 8 sati na onom od 6 kW. Uz pomoć brzog punjača, baterije se mogu dopuniti do 80% kapaciteta za svega 40 minuta.

Osim novog dizajna, Nissan Leaf 2 ima i brojne napredne sisteme asistencije, kako bi parirao konkurenciji. Verovatno najznačajniji je ProPILOT sistem poluautonomne vožnje, koji omogućava da se vozilo samostalno kreće u okvirima saobraćajne trake, pri brzinama od 30 km/h do 100 km/h.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: