Toyota baca sve karte na električna vozila

Do skora najveći proizvođač automobila na svetu, japanski gigant Toyota će se nakon višegodišnjeg skepticizma konačno posvetiti tržištu električih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.12.2017.

20:15

Toyota baca sve karte na električna vozila
Foto: Tanjug/AP Photo/Koji Sasahara

Toyota je otkrila plan za proizvodnju više od deset vrsta globalno dostupnih električnih automobila u naredne dve godine.

Štaviše, japanski automobilski div predviđa prodaju od 5,5 miliona hibridnih, plug-in hibridnih, električnih i automobila na gorive ćelije (fuel cell) godišnje u narednih 12 godina, od čega bi million godišnje trebalo da budu potpuno električna vozila.

S obzirom da Toyota trenutno nema nijedan električni automobil na isključivo baterijski pogon u ponudi, a bilo joj je potrebno dve decenije da proda 11 miliona hibrida, ovaj plan je više nego ambiciozan.

Toyota će vozila prvobitno lansirati na domaće i kinesko tržište, a potom se proširiti na Indiju i konačno stići do Evrope i SAD. Japanci planiraju da elektrifikuju sve modele u Toyota i Lexux gami do 2025.

Navedeni plan predviđa investicije u vrednosti od oko 13 milijardi dolara do 2030. u istraživanje i razvoj električnih automobila i baterija.

Toyota je počela saradnju sa Mazdom u razvoju tehnologije za električne automobile, dok sa kompanijom Panasonic razvija baterije za pokretanje vozila.

Japanski gigant je do sada bio fokusiran isključivo na hibride poput Priusa i vozila na hidrogen poput Miraija, kada su u pitanju alternativna goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: