FIAT proizvodi model na kome gubi 20.000 $ po vozilu

Iako je većina električnih automobila i dalje preskupa za prosečnog kupca, neki proizvođači priznaju da čak i uz tako visoke cene beleže gubitke na svakom prodatom primerku.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.10.2017.

12:39

FIAT proizvodi model na kome gubi 20.000 $ po vozilu
FIAT 500e

Razvoj i proizvodnja modela na struju koštaju mnogo auto-kompanije, pa se one često udružuju kako bi zajedničkim snagama došli do jeftinijeg novog električnog automobila.

Iako neki proizvođači, poput Tesle, dobro zarađuju na prodaji svojih električnih vozila, FIAT priznaje da na svakom isporučenom modelu 500e na struju upiše gubitak od čak 20.000 dolara.

Ovu zapanjujuću informaciju lično je otkrio prvi čovek FIAT-Chryslera, Serđo Markione, tokom govora na jednom univerzitetu u Italiji. Poređenja radi, General Motors je objavio da na svakom prodatom primerku električnog modela Chevrolet Bolt gubi 9.000 dolara.

U ovu računicu su, pored fabričkih troškova same proizvodnje, uračunati i ogromni izdaci koje kompanije daju na istraživanje i razvoj modela na struju.

Inače, FIAT 500e napravljen je pre svega za tržište SAD, gde bez obračunatih subvencija košte oko 33.000 dolara. Pogoni ga elektromotor od 113 ks (83 kW) i 200 Nm, a sa punim baterijama može da pređe do 135 km.
FIAT 500e
Kako prenosi Blumberg, Markione je u svom govoru rekao da uprkos tolikim gubicima namerava da nastavi sa “elektrifikacijom” modela FIAT-Chryslera.

On je kazao da je, iako se lično ne slaže sa tim, razvoj električnih automobila u ovom trenutku neminovan i da je, naročito u Evropi, automobilska industrija krenula tim pravcem.

Markione smatra da tradicionalne auto-kompanije zato moraju da ubrzaju razvoj svojih električnih modela kako bi mogli da se takmiče sa Ilonm Maskom i “Teslom”, koji se, prema njegovim rečima, “kreću brzinom rakete” kada je reč o automobilima na struju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: