Pobeda ženskih prava – najzad smeju za volan automobila

Saudijska Arabija dozvolila je ženama da upravljaju vozilima, a ova odluka vlasti saopštena je istovremeno na državnoj televiziji te zemlje i na konferenciji za štampu održanoj u Vašingtonu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2017.

11:40

Pobeda ženskih prava – najzad smeju za volan automobila
Screenshot YouTube

Razloge zašto je odluka o ukidanju zabrane vožnje ženema objavljena i u SAD treba tražiti u želji vlasti Saudijske Arabije da popravi negativan imidž u američkoj javnosti kada je reč o poštovanju ženskih prava.

Međutim, iako je saopšteno da je ženama dozvoljeno da upravljaju motornim vozilima u toj arapskoj državi, one neće moći da počnu odmah da voze, jer odluka zvanično stupa na snagu u junu 2018. godine.

Kako piše Njujork tajms, do ovog odlaganja navodno je došlo zato što Sudijskoj Arabiji nedostaje infrastruktura za obuku i izdavanje vozačkih dozvola ženama vozačima. Ipak, pretpostavlja se da iza svega stoje kulturološke prepreke, jer će na ovaj način žene više dolaziti u kontakt sa muškarcima u javnosti, što u Saudijskoj Arabiji nije uobičajeno.

Odluka o ukidanju zabrane ženama da voze automobile dolazi nakon višegodišnje borbe i pritisaka, kako spolja, tako i unutar zemlje, a podrška je stizala čak i iz saudijske kraljevske porodice.

Saudijska Arabija je poslednja država na svetu koja nije dozvoljavala pripadnicama lepšeg pola da voze automobile, pod pritiskom verskih vođa te zemlje.

Uprkos zaprećenoj zatvorskoj kazni, pojedine žene, kao što je Manal Al Sharif, hrabro su se suprotstavile zabrani vožnje:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: