Da li Toyota priprema novu Celicu?

Toyota privodi kraju rad na obnovljenoj Supri, a japanski proizvođač uskoro bi mogao da oživi još jedan sportski automobil iz svoje prošlosti.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

14:24

Da li Toyota priprema novu Celicu?
Toyota celica iz 2003. (ilustracija)

Nagoveštaj da će Toyota u svojoj gami ponovo imati čuvenu Celicu, pojavio se nakon što je japanska kompanija opet formalno zaštitila to ime.

Prema pisanju stranih auto-sajtova, postoji više opcija za realizaciju nove Celice. Jedan od načina da se model sa ovim imenom ponovo nađe na putevima jeste da Toyota lansira potpuno nov automobil, koji bi bio bazični sportski model u proizvodnom programu japanskog proizvođača.

U tom slučaju, poput prethodnih verzija Celice, i ova bi imala pogon na prednje točkove, a bila bi postavljena na novu TNGA mehaničku platformu.

Druga opcija koja je u igri je da Toyota preimenuje sledeću generaciju sportskog modela GT86 i jednostavno je nazove - Celica. Ipak, kako saznaje magazin Car and Driver, takav scenario je za sada manje verovatan.

Postoji i treća mogućnost, a to je da se ime Celica vrati u gamu Toyote, ali da bude dodeljeno nekom sasvim drugačijem modelu, koji uopšte neće biti sportski automobil.

Zagovornici ove teorije, kao sličan primer, podsećaju da je Mitsubishi nedavno vratio ime Eclipse, ali se ono više ne koristi za kupe/kabriolet, kao ranije, već za potpuno novi krosover/SUV - Eclipse Cross. U tom slučaju, možda bi se pojavio novi krosover pod nazivom Celica.

Toyota je najavila da novi GT86 stiže 2019, a partnerstvo sa Subaruom, uz čiju pomoć je nastala prva generacija modela Toyota GT86/Subaru BRZ, je i dalje u opciji, mada ništa nije zvanično dogovoreno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: