Kinezi u novu ofanzivu na Evropu kreću SUV modelom

Na sajmu automobila u Frankfurtu predstavljen je model Exeed TX koji će se prodavati na evropskom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.09.2017.

10:05

Kinezi u novu ofanzivu na Evropu kreću SUV modelom
Foto: Newspress

Kineski Chery ponovo kreće u pohod na Stari kontinent, ali ovog puta njegova vozila biće prodavana pod posebnom markom - Exeed.

Prvi u nizu planiranih automobila, SUV Exeed TX, imao je premijeru na aktuelnom frankfurtskom auto-salonu u pretprodukcijskoj verziji, koja je gotovo spremna za serijsku proizvodnju.
Foto: Newspress
Exeed TX postavljen je na novu mehaničku platformu, specijalno razvijenu za novu generaciju vozila kineskog proizvođača, koja omogućava instalaciju plug-in hibridnih pogonskih sistema.

Chery je saopštio da će prvi Exeed koji se nađe u evropskim prodajnim salonima imati upravo plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 1.5 litarskog turbo benzinca sa 150 ks (110 kW) i električne jedinice koja proizvodi 116 ks (85 kW).

Snaga će se prenositi na sva 4 točka pomoću sedmobrzinskog automatka.
Foto: Newspress
Proizvođač tvrdi da će Exeed TX od 0 do 100 km/h stizati za 6 s i da će razvijati maskimalnih 200 km/h. S obzirom na dualnu prirodu pogonskog sistema, omogućena je i vožnja isključivo na struju i to do 70 km, pri brzinama do 120 km/h.

Ako se koristi brzi punjač, pogonske baterije dopunjavaju se do 80% kapaciteta za 30 minuta, dok su za stoprocentnu dopunu na običnom kućnom priključku od 220V potrebna 4 sata.
Foto: Chery
U kineskom proizvođaču svesni su da je Evropa jedno od najzahtevnijih i najkonkurentnijih automobilskih tržišta, pa prilikom razvoja, konstruisanja i opremanja modela TX nisu želeli da bilo šta prepusta slučaju.

Angažovani su ozbiljni partneri, kao što su Dana i BorgWarner za pogon 4x4, zatim Getrag za menjače, dok je Bosch zadužen za 10,1 inčni ekran multimedijalnog sistema i 7 inčni displej na instrument tabli.

Međutim, iako je Exeed TX u Frankfurtu predstavljen u verziji bliskoj produkcijskoj, datum početka serijske proizvodnje i prodaje ovog SUV-a u Evropi za sada nije poznat.
Foto: Chery
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: