Računica koja opravdava postojanje Ferrarijevog SUV-a

Iako je donedavno za Ferrari bilo potpuno neprihvatljivo da proizvodi SUV model, situacija se izgleda u međuvremenu potpuno promenila. Sve je izvesnije da će za par godina italijanski proizvođač u svom portfoliju imati i ovu vrstu vozila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 03.08.2017.

11:14

Računica koja opravdava postojanje Ferrarijevog SUV-a
Hipotetièki Ferrarijev SUV / krosover (Ilustracija: Theophilus Chin)

Prvi čovek Ferrarija, Serđo Markione, trebalo bi da predstavi novi petogodišnji plan te kompanije, u kome će se naći mesta i za SUV, piše Blumberg. Razvoj ovog vozila navodno je već započeo pod internom oznakom F16X, a SUV model biće ponuđen kupcima 2021. godine.

Novi Ferrari sa povišenim odstojanjem od tla biće glavni adut plana kojim se predviđa da kompanija udvostruči profit do 2022. Blumberg navodi da petogodišnji plan koji će izložiti Markione donosi i očekivanja Ferrarija da godišnja prodaja premaši 10.000 vozila.

Podsećamo, do pre samo tri godina, kada je šef kompanije bio Luka di Montecemolo, proizvodnja je bila ograničena na 7.000 automobila godišnje, sa obrazloženjem da se na taj način čuva ekskluzivnost brenda.

Plan, koji bi u celini trebalo da bude izložen 2018, predviđa i više vozila sa hibridnim pogonom, kako bi se zadovoljile ekološke norme. U Ferrariju očekuju da će njihove hibridne automobile prigrliti "nova klasa imućnih kupaca" širom sveta, a od 2019. svaki novi model kompanije imaće hibridni pogon.

Kada je reč o pomenutom SUV vozilu, ono će deliti platformu sa naslednikom aktuelnog Ferrarija GTC4Lusso, koji će debitovati 2020.

Budući SUV/krosover trebalo bi da koristi V8 motor, koji će biti deo hibridnog pogonskog sistema. Cena ovog automobila na tržištu kretaće se od 300.000 evra, a Ferrari se nada da će samo u Kini moći da proda oko 2.000 ovih vozila.

Ostaje da se vidi da li je Blumberg u pravu ili će Markione ipak biti dosledan svojoj izjavi iz 2016. kada je rekao da će se Ferrarijev SUV pojaviti “samo preko njega mrtvog”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: