"Zakotrljala" se nova Micra

Nissan je u Francuskoj pokrenuo proizvodnju nove generacije modela Micra. Posle sedam godina pauze, ovaj potkompaktni automobil ponovo se izrađuje na evropskom tlu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.01.2017.

09:49

Peta generacija Nissana Micre imala je premijeru na sajmu automobila u Parizu, krajem septembra 2016, i donela je oštar zaokret kada je reč o dizajnu spoljašnjosti ovog vozila. Automobil sada ima sportskiju, dinamičniju pojavu, pa će verovatno privući više mlađih kupaca nego što je to bio slučaj sa prethodnikom, koji kao da nije bio do kraja definisan.
Spušteni prednji deo vozila karakterišu nova, nisko postavljena maska hladnjaka i veliki, zakošeni farovi. Bočna linija koja se prostire duž čitavog automobila, vizuelno spaja prednje krilo sa stop svetlima i takođe doprinosi dinamičnom karakteru vozila, dok blago silazna kontura krova zaokružuje novi dizajn karoserije.

Sportski izgled naglašen je i zatamnjenim C stubovima, koji stvaraju efekat "lebdećeg krova", ali i skrivenim kvakama zadnjih vrata. Zadnji deo Micre je takođe atraktivan, zahvaljujući pre svega stop svetlima u obliku bumeranga, ali i braniku koji je oblikovan kao kod nekih sportskih modela.
Proizvođač je automobil opremio najsavremenijim elektronskim sistemima pomoći vozaču, uključujući i automatsko kočenje u slučaju opasnosti, sa funkcijom za prepoznavanje pešaka. Tu su i sistem za detekciju drugih vozila u mrtvom uglu, tehnologija za sprečavanje nenamernog napuštanja vozne trake, sistem za "čitanje" znakova, inteligentna duga svetla sa funkcijom protiv zaslepljivanja vozača koji dolaze u susret...

Multimedijalni sistem dolazi sa glasovnim komandama i sedmoinčnim ekranom osetljivim na dodir, a obezbeđen je pristup satelitskoj navigaciji, kao i povezivanje sa smartfon uređajima, dok se za ozvučenje pobrinuo Bose.
U početku, u ponudi će biti dva motora, trocilindarski 0.9 litarski turbo benzinac sa 90 ks (66 kW), i 1.5 litarski dizelaš iste snage. Kasnije će biti dostupan i atmosferski 1.0 benzinski motor koji isporučuje 76 ks (56 kW).

Inače, originalna Micra predstavljena je daleke 1983. godine. Za nešto više od tri decenije koliko je prisutna na tržištu, prodata je u preko 7 miliona primeraka.

Prvi primerci najnovije generacije do kupaca u Evropi stići će u februaru, a datum srpske premijere i cene za naše tržište biće poznati naknadno.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: