Fanovi BMW-a ih preziru, ali oni se odlično prodaju

Ljubitelji klasičnih BMW modela dočekali su na nož odluku kompanije da tržištu ponudi MPV automobile sa prednjim pogonom. Ipak, modeli Serije 2 - Active Tourer i Gran Tourer vrlo brzo su opravdali svoje postojanje.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 12.11.2016.

08:13

Fanovi BMW-a ih preziru, ali oni se odlično prodaju
BMW Serije 2 Active Tourer

Mini-van modeli donedavno su bili nespojivi sa brendom BMW. Međutim, zakoni tržišta su neumoljivi - kompanije će kupcima ponuditi čak i one modele koji nikad nisu bili njihov zaštitni znak, ako procene da za takvim automobilima postoji dovoljno velika tražnja i da će im oni doneti profit.

Među nemačkim premijum proizvođačima Mercedes je bio prvi koji je shvatio da kupci žele luksuzni porodični mini-van. Tako je nastala B klasa, koja je svoj životni vek produžila i na drugu generaciju ovog modela.

BMW je ubrzo krenuo Mercedesovim stopama i 2014. lansirao svoj prvi MPV - Seriju 2 Active Tourer. Ovom automobilu, baziranom na UKL mehaničkoj platformi sa prednjim pogonom, koju deli sa novom generacijom MINI vozila, 2015. godine pridružila se i produžena verzija Gran Tourer sa 7 sedišta.
BMW Serije 2 Gran Tourer
Da je procena rukovodstva BMW-a bila ispravna, pokazuju rezultati prodaje ovih modela u Evropi. Prema podacima koje je objavio JatoDynamics, u prvih devet meseci 2016, Active Tourer i Gran Tourer prodali su se ukupno u 77.644 primerka, čime su zauzeli treću poziciju u svojoj klasi.

Ispred njih su samo Citroen C4 Picasso/Grand Picasso (zbirno prodato 85.390 vozila) i lider u segmentu, Volkswagen Touran (sa 88.169 isporuka). Pritom, treba imatu u vidu da BMW-ovi modeli ipak spadaju u klasu luksuznih, a samim tih i skupljih automobila.

Iza uzdanica bavarskog proizvođača našli su se Ford C-MAX/Grand C-MAX (64.016 prodatih jedinica) i pomenuti Mercedes B klase (56.325 primeraka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: