Opel: LED farovi sa 32 sijalice za novu Insigniju

Opel će 2017. lansirati novu generaciju IntelliLux LED svetala, zajedno sa potpuno novom Insignijom. Pored brojnih prednosti koje donosi ova matrična tehnologija, predstavljena po prvi put u Astri, unapređeni IntelliLux farovi u novoj Insigniji odlikuju se dodatnim funkcijama koje poboljšavaju vidljivost tokom noćne vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 09.11.2016.

13:14

Opel: LED farovi sa 32 sijalice za novu Insigniju

Kada je Opel predstavio futuristički koncept Monza na sajmu automobila u Frankfurtu 2013, šef kompanije, Karl-Tomas Nojman, najavio je da ova studija demonstrira ono što se očekuje od serijskih modela u budućnosti. Među novitetima, bili su i adaptivni LED matrični farovi, koji su prvo pojavljivanje imali na novoj Opel Astri.

U Astri se sastoje od 16 LED segmenata – po osam sa svake strane vozila. Ovi farovi funkcionišu tako što se automatski i konstantno podešava domet i distrubicija svetlosnog snopa u odnosu na svaku potencijalnu situaciju u saobraćaju.

Tokom razvoja Astre, LED diode su postale kompaktnije i moćnije, a Opelovi inženjeri su iskoristili značajno bolje performanse da smeste dvostruko više LED segmenata (32) u kućišta svetala nove Insignije, inspirisane upravo Monza konceptom.
Prototipovi Opel Insigije za 2017.
Adaptivni IntelliLux LED farovi nove Insignije iz tog razloga proizvode intenzivnije osvetljenje još boljeg kvaliteta. Da bi se dodatno unapredila vidljivost prilikom vožnje kroz krivine sa aktiviranim dugim farovima, inženjeri su dodali novu funkciju. Intenzitet svetlosti u unutrašnjim matričnim segmentima se podiže u zavisnosti od ugla pod kojim su okrenuti točkovi, da bi se poboljšalo osvetljavanje puta u krivini.

Svaki far se odlikuje i funkcijom koncentrisanja svetlosnog snopa dugih svetala, što omogućava dodatno osvetljenje do daljine od 400 metara, čime se uvećava domet polja vidljivosti, ali bez zaslepljivanja drugih vozača.

Čim automobil izađe iz urbane zone, IntelliLux LED farovi se automatski aktiviraju a zatim konstantno prilagođavaju dužinu i distribuciju svetlosnog snopa, u zavisnosti od svake moguće situacije u saobraćaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: