VW: MQB mehanička platforma "izdržaće" još 2 generacije

Mnogi modeli iz aktuelne generacije vozila VW grupe koriste modularnu MQB platformu, a tako će biti i u doglednoj budućnosti.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 08.11.2016.

11:23

VW: MQB mehanička platforma
Audi A3 Sportback (redizajn)

Volkswagen je prvi put upotrebio novu mehaničku platformu 2012. na modelu Audi A3 treće generacije. Usledili su modeli VW Golf 7, novi Seat Leon i Škoda Octavia, čime je zaokružena aktuelna gama kompaktnih vozila brendova koji posluju pod kapom nemačkog auto-giganta.

U međuvremenu, MQB platforma nastavila je svoj život i u mnogim drugim novim modelima, uključujući VW Passat, Škodu Superb, VW Tiguan, Seat Ateca SUV, kao i u Audiju Q2, te Škodinom novom SUV modelu Kodiaq.
Restilizovana Škoda Octavia za 2017.
Volkswagen je uvođenjem nove platforme napravio zanačajan napredak u konstrukciji i proizvodnji automobila, pogotovo kada je reč i smanjenju troškova, objašnjava šef brenda VW, Herbert Dies.

On dodaje da će MQB nastaviti da se koristi i u naredne dve generacije modela VW grupe, u kojima se i sada upotrebljava, kao i da će obuhvatati široku paletu vozila - od malih, preko onih iz srednje klase, pa do krosover/SUV modela. To će doprineti daljem smanjenju troškova razvoja i proizvodnje, i podići profit grupacije, kaže Dies.
Seat Ateca SUV
Uvođenjem novih modela zasnovanih na MQB strukturi, broja proizvedenih vozila sa ovom mehaničkom platformom porašće sa dva miliona, koliko ih je napravljeno 2014, na čak 7 miliona u 2018. godini.

Među njima će biti novi VW Polo, kao i Seat Ibiza. Oba ova sestrinska modela imaće i svoje krosover verzije. Čak će i sledeće generacije modela VW Up!, Škoda Citigo i Seat Mii preći na MQB osnovu, a ista tranzicija očekuje novi VW CC i SUV Touareg.
MQB modularna mehanièka platforma
Volkswagen paralelno razvija ekvivalentnu, MEB mehaničku platformu za svoje buduće električne modele. Nova strategija razvoja predviđa lansiranje preko 30 električnih modela VW grupe do 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: