Povratak Fiskera: EMotion sa autonomijom od 640 km!

Henrik Fisker, čovek koji je 2011. lansirao sportsku hibridnu limuzinu Karma, vraća se u automobilsku industriju novim modelom na struju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.11.2016.

08:28

Povratak Fiskera: EMotion sa autonomijom od 640 km!

Nakon niza malera koji su zapečatili sudbinu modela Karma, a njegovu prethodnu kompaniju doveli do bankrota, Henrik Fisker je krenuo ispočetka. Novi model EMotion umesto hibridnog ima isključivo električni pogon, ali je njegov tvorac zadržao ono što je krasilo prethodnika - upečatljiv sportski dizajn.

Kako kažu u novoj Fiskerovoj kompaniji, za ovaj automobil razvijen je potpuno novi elektromotor, čija je konstrukcija omogućila da EMotion ima izgled sportskog automobila sa 4 vrata, bez smanjenja korisnog prostora za puntnike u kabini.

Navodi se i da su prilikom konstruisanja karoserije upotrebljeni materijali od ugljeničkih vlakana i aluminijum, što će uticati na smenjenje ukupne mase vozila.
Najzanimljiviji detalji o modelu EMotion tiču se pogonskog sistema. Fisker je saopštio da će njegov novi elektroautomobil koristiti baterije od grafena, koje su razvijene u saradnji sa kompanijom Nanotech Energy.

Osim što imaju manju masu od pogonskih baterija u savremenim električnim automobilima, one obezbeđuju i veću autonomiju u vožnji. Kako se navodi, EMotion će sa punim baterijama moći da pređe oko 640 km, dok će maksimalna brzina vozila iznositi 260 km/h. U skladu sa savremenim tendencijama u auto-industriji, u pripremi je i sistem za autonomnu vožnju.

Više detalja o modelu EMotion nije saopšteno, a navodi se da će ovaj automobil premijeru imati polovinom 2017. godine. Ostaje da se vidi da li će se obistiniti veoma hrabre najave njegovog tvorca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: