Nissan: Qashqai ostaje u VB, dobili smo garancije

Posle najave da bi Nissan, zbog Bregzita, mogao da preseli prodizvodnju svog najprodavanijeg modela u Evropi iz Velike Britanije u Španiju, japanski proizvođač saopštio je da je ipak postigao dogovor sa vladom te zemlje i da će se Qashqai i dalje izrađivati u fabrici u Sanderlendu.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 28.10.2016.

11:44

Nissan: Qashqai ostaje u VB, dobili smo garancije

Kako se navodi, britanska vlada pružila je uverevanja da će Nissanovi automobili koji se proizvode u toj zemlji ostati cenovno konkurentni i nakon odlaska Velike Britanije iz Evropske unije. U Nissanu su zadovoljni reakcijom vlasti, što je potvrdio i prvi čovek japanske kompanije, Karlos Gosn, najavljujući da će i sledeća generacija modela Qahqai, ali i X-Trail, biti sklapani u Sanderlendu.

"Drago mi je što mogu da potvrdim da će NIssan nastaviti da investira u ovu fabriku. Podrška i garancije britanske vlade bile su presudne za donošenje odluke da Qashqai i X-Trail i u budućnosti pravimo u Sanderlendu", kazao je Gosn.

On, međutim, u svojoj izjavi nije spomenuo model Juke, koji se takođe za evropsko tržište sklapa u Britaniji, pa je sudbina proizvodnje ovog vozila na Ostrvu i dalje pod znakom pitanja.
Fabrika u Sanderlendu otvorena je pre tačno tri decenije, 1986. godine, i do sada je u njoj izrađeno gotovo 9 miliona automobila, uključujući i više od 2 miliona primeraka Qashqaija.

To je ujedno i najveći automobilski pogon u Britaniji, u kome se proizvede svaki treći automobil izrađen u toj zemlji. Zapošljava 7.000 radnika i predstavlja potporu za još 28.000 radnih mesta u britanskoj auto-industriji. Do sada su Japanci u njega uložili 3,7 milijardi funti (4,1 milijardu evra).

Početkom sedmice, Nissan je najavljivao da bi nakon referendumske odluke britanskih građana o napuštanju EU, mogao da izmesti proizvodnju modela Qashqai iz te zemlje.

Godinama unazad, krosover Qashqai je naprodavaniji Nissan u Evropi ali i jedini automobil nekog azijskog proizvođača koji se nalazi među 10 najtraženijih modelana Starom kontinentu. Osim svojih nespornih kvaliteta, Qashqai za ovako dobar rezultat može da zahvali i činjenici da se izrađuje u nekoj od zemalja EU, što mu garantuje oslobađanje od carina prilikom plasmana na tržišta država Evropske unije. Međutim, ako Britanija nakon Bregzita ne uspe da postigne povoljan sporazum o trgovini sa ostatkom EU, Qashqai bi poskupeo i ne bi više bio cenovno konkurentan kao što je to sada slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: