Nemačka traži od Tesle da ne koristi termin auto-pilot

Nemačke vlasti zatražile su od proizvođača električnih automobila, kompanije Tesla Motors, da više ne koristi termin "auto-pilot" za svoj sistem pomoći vozaču, navodeći da taj izraz dovodi korisnike u zabunu.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.10.2016.

17:58

Nemačka traži od Tesle da ne koristi termin auto-pilot
Screenshot YouTube

Ministarstvo saobraćaja Nemačke potvrdilo je da je pismo sa takvim zahtevom poslato proizvođaču električnih automobila sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji.

Teslin auto-pilot, koji nudi niz asistencija vozaču, poput zadržavanja vozila u traci kojom se kreće ili držanja odstojanja u odnosu na druga vozila, dospeo je u žižu medijske pažnje nakon što je u maju jedna osoba poginula na Floridi kada je Teslin Model S udario u kamion. Istraga je ustanovila da je u trenutku udesa bio aktiviran auto-pilot.

Kompanija Tesla je saopštila da auto-pilot funkcioniše u sadejstvu sa vozačem, kako bi vožnja bila bezbednija i manje stresna, i da je kupcima jasno stavljeno do znanja da sve vreme tokom vožnje ipak moraju voditi računa i držati ruke na volanu, ne bi li mogli da pravovremeno reaguju u slučaju nepredviđene situacije i eventualne opasnosti.

Početkom oktobra, nemačke vlasti saopštile su da, prema njihovom mišljenju, tehnologija auto-pilota u Tesla automobilima predstavlja "priličnu opasnost na putevima".

Kako se navodi, interni testovi pokazali su neke slabosti tehnologije, poput one da sistem ne upozorava vozača kada se auto-pilot nađe u situaciji koju softver ne može u potpunosti da prepozna. Osim toga, tvrdi se da je bilo i problema sa funkcijom automatskog kočenja u slučaju opasnosti.

Ministarstvo saobraćaja došlo je do ovih zaključaka nakon testova koji treba da posluže za procenu efikasnosti tehnologije auto-pilota na Tesla modelima.

Izvor: B92, Beta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: