Svaki drugi prodati automobil - ekološki

U Norveškoj je u septembru čak 46,9% novoregistrovanih automobila imalo ili hibridni ili čisto električni pogon, piše sajt HybridCars.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 14.10.2016.

11:35

Svaki drugi prodati automobil - ekološki
Elektrièni Nissan Leaf (ilustracija)

Već smo navikli da nam iz Norveške stižu vesti o dobroj prodaji i velikoj zastupljenosti električnih i hibridnih modela na putevima te zemlje. Prema izveštaju o novoregistrovanim automobilima u septembru, 19 odsto norveških kupaca u prošlom mesecu odlučilo se za električne automobile, što predstavlja rast u odnosu na septembar 2015, kada je taj broj iznosio 17,1%.

Istovremeno, povećan je i broj onih koji su kupili hibridni ili automobil sa Plug-in hibridnim pogonom. Sa ukupno 121.000 prodatih Plug-in hibridnih vozila od 2004, Norveška je postala najveće evropsko i četvrto svetsko tržište po broju ovih automobila na putevima.

Sa druge strane, zabeležen je pad kupovine dizelaša, i to sa 39,2% u septembru 2015, na 26,4% u istom mesecu 2016. godine, kao i modela sa benzinskim motorima (sa 31% na 25,8%).

Među električnim automobilima najpopularniji u septembru bio je Tesla Model X sa 601 isporučenim vozilom.

Norveška je zahvaljujući državnim subvencijama i drugim pogodnostima koje uživaju vlasnici vozila na struju već godinama jedno od najvećih evropskih tržišta električnih automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: