Pariska premijera: Kia Rio za 2017. (FOTO)

Kia je na sajmu u Parizu predstavila novu generaciju hečbeka Rio.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

12:13

Pariska premijera: Kia Rio za 2017. (FOTO)
Foto: Newspress

Rio četvrte generacije predstavlja veliki korak unapred, naročito kada je reč o unutrašnjosti automobila. Kabina je znatno unapređena i pruža mnogo bolji utisak u odnosu na prethodnika. Tu je novi multimedijalni sistem i, danas već neizbežni, ekran osetljiv na dodir, na koji su prenete mnoge "fizičke" komande.
Foto: Newspress
Korejski proizvođač saopštio je da je, uprkos smanjenju prepusta karoserije iza zadnjih točkova za 15 mm, prtljažnik porastao na 325 l (prethodnik je imao 288 litara) i da je po tom parametru novi Rio među najboljima u svojoj klasi. Kupci u Evropi imaće mogućnost da biraju između 8 boja spoljašnjosti i 3 dizajna alu felni, dimenzija od 15 do 17 inča. Enterijer može biti u crnoj ili sivoj nijansi, a osim tekstilom, sedišta uz doplatu mogu biti presvučena i eko kožom.

Oni koji nisu ljubitelji seta za popravku guma moraće da doplate za rezervni točak, s obzirom da on ne spada u standardnu opremu.
Foto: Newspress
Po prvi put u modelu Rio u ponudi će biti novi trocilindarski 1.0 T-GDI benzinac (debitovao u restilizovanom modelu Cee'd). Na raspolaganju će biti varijante sa 98 i 118 ks (kod obe opcije maksimalni obrtni moment dostiće 172 Nm). Ponudu benzinskih motora upotpunjuju dva četvorocilindarska motora, 1.25 litarski sa 82 ks i 1.4 litarski sa 90 "konja".

Na raspolaganju će biti 1.4 dizelaš, u opcijama sa 69 i 88 ks.
Foto: Newspress
Fabrika je unapredila sistem oslanjanja i upravljanja, a sama konstrukcija vozila je kruća i manje podložna torzionom uvijanju u vožnji. Garanciju za visoku ocenu za predstojećem EuroNCAP testu bezbednosti treba da pruže sistemi asistencije, poput automatizovanog kočenja u slučaju opasnosti od frontalnog sudara, a automobil će zahvaljujući sistemu za detekciju pešaka zakočiti i ako se neko neočekivano pojavi ispred vozila.

Osim toga, novi Rio opremljen je i upozorenjem na neželjeno napuštanje saobraćajne trake, dok već pomenuta ojačana konstrukcija automobila, izrađena od čelika visoke čvrstoće, uz 6 vazdušnjih jastuka koji su deo osnovnog paketa opreme, treba da garantuje zaštitu putnika u slučaju udesa.
Foto: Newspress
Rio za 2017. dolazi sa tehnologijama koje obezbeđuju integraciju Apple i Andorid smartfon uređaja u multimedijalni sistem opremljen ekranom dijagonale 7 inča. Kupcima je na raspolaganju i navigacija, a Kia Connected Services obezbeđuje informacije o trenutnim dešavanjima u saobraćaju na ruti kojom se vozilo kreće (upozorava na eventualne zastoje na putu, na kamere koje registruju prekoračenje brzine, vremenske uslove...).

USB priključak dostupan je kako putnicima na prednja dva sedišta, tako i onima koji sede pozadi.
Prodaja nove generacije modela Rio počinje u prvom tromesečju 2017. kada će biti poznata i cena ovog automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: