Uber može i bez čoveka za volanom: Voziće nas roboti

Uber se već zamerio vozačima taksija širom sveta, kada je počeo da im preotima klijente, a uskoro bismo pored taksista na protestima mogli da vidimo i same vozače Ubera, jer će i oni možda postati suvišni.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 16.09.2016.

10:44

Uber može i bez čoveka za volanom: Voziće nas roboti
Screenshot YouTube

Nakon početnih testova bez putnika, Uber je na ulice Pitsburga uveo u saobraćaj prve samovozeće automobile u kojima prevozi mušterije. Reč je o hibridnim vozilima Ford Fusion sa tehnologijom auto-pilota.

Automobili su opremljeni radarima, kamerama visoke rezolucije i laserskim skenerima, a iako je vozilo sposobno da se kreće bez pomoći čoveka, za volanom i dalje sedi specijalno obučeni vozač čiji je zadatak da preuzme upravljač u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Za sada je u pitanju pilot projekat, a trenutno su ova vozila rezervisana za "najlojalnije korisnike" servisa Uber u ovom američkom gradu, kažu u toj kompaniji: Centar za napredne tehnologije kompanije Uber, koji se nalazi upravo u Pitsburgu, započeo je rad na samovozećim automobilima pre 18 meseci, a platformu za sistem auto-pilota pružaju hibridni Ford Fusion modeli. U Uberu kažu da i dalje usavršavaju tehnologiju samovozećeg automobila i da je s vremena na vreme neophodno da čovek interveniše i preuzme volan, naročito kada su loši vremenski uslovi.

Krajnji cilj kompanije je da korisnicima ponudi vožnju u potpuno automatizovanim vozilima koja bi kružila gradom neprekidno 24 sata dnevno. Prema rečima ljudi iz Ubera, na taj način bi se smanjila potreba stanovnika da poseduju sopstveni automobil u gradu, poboljšao kvalitet prevoza, redukovale gužve i broj saobraćajnih nezgoda, koje su, prema analizama, u 94 odsto slučajeva izazvane greškom vozača.

Osim Fordovih automobila, na ulicama Pitsburga uskoro treba očekivati i samovozeće Volvo modele, s obzirom da je Uber nedavno sklopio sporazum sa ovim proizvođačem automobila. U svetu je sve prisutniji trend da servisi za prevoz putnika, kao i klasične taksi službe, počnu da koriste samovozeće automobile, pa su tako slični pilot projekti nedavno pokrenuti u Singapuru i Holandiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: