Smena generacija: Posle 7 godina, odlazi prva Panamera

Poslednji primerak Porsche Panamere prve generacije izašao je iz fabrike u Lajpcigu, uoči početka proizvodnje njegovog naslednika.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2016.

10:46

Smena generacija: Posle 7 godina, odlazi prva Panamera

U proizvodni program nemačke kompanije Panamera je ušla u aprilu 2009, a tokom sedam godina sa fabričkih traka pogona u Lajpcigu sišlo je 164.503 ovih automobila. Poslednja je bila plava Panamera GTS sa fotografija.

U vreme kada se pojavila, Panamera je, kao atipičan automobil za kompaniju Porsche, izazvala podeljene reakcije publike, baš kao i SUV Cayenne nekoliko godina ranije. Mnogi fanovi Porschea smatrali su da je na delu dalje narušavanje reputacije brenda, koji je decenjama bio prepoznatljiv po sportskim modelima.
Ipak, Panamera je brzo pronašla put do kupaca čirom sveta, a najpopularnija je bila u Sjedinjenim Državama i Kini, gde je završila polovina od svih proizvedenih vozila.

Inače, prva generacija nije se u potpunosti izrađivala u Lajpcigu. "Školjka" je pravljena i Volkswagenovoj fabrici u Hanoveru, a sklapanje sa ostalim komponentama obavljano je u Lajpcigu.
Panamera 2
Naslednik, koji je predstavljen u junu 2016, u celosti će se proizvoditi u Lajpcigu, uz modele Macan i Cayenne.

Iako je dizajnerski evoluirala iz prethodnika, druga generacija je mehanički sasvim novi automobil. Zasnovana je na novoj MSB mehaničkoj platformi, a u ovom modelu debituje novi twin-turbo V8 motor, koji će se najpre naći u Panameri, da bi se kasnije koristio i u nekim drugim vozilima VW grupacije.

Panamera 2 svetsku sajamsku premijeru imaće na predstojećem pariskom salonu automobila, a do kraja 2016. godine stiže i u prodajne salone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: