Kako je Kia uspela u Meksiku za samo godinu dana?

Kia Motors Mexico obeležila je prvu godišnjicu delovanja u toj zemlji tako što su za kraj godine najavili početak proizvodnje hibridnog modela Niro, namenjenog meksičkom tržištu.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2016.

11:37

Kako je Kia uspela u Meksiku za samo godinu dana?
Kia Niro - krosover sa hibridnim pogonom

Korejski proizvođač je već u prvoj godini prisustva u Meksiku, sa 34.517 isporučenih vozila, postao 9. automobilski brend po prodaji, čime su ispunjeni ciljevi zacrtani dolaskom na to tržište.

Jedan od Kijinih strateških stubova u toj zemlji sa 120 miliona stanovnika je stabilizacija prodajno-servisne mreže, koju čine 73 zastupnika, čime pokrivaju 94% državne teritorije. Kao deo proslave prve godišnjice u Meksiku, kompanija je otvorila 25 novih prodajnih mesta u 21 gradu u kome do sada nije bila zastupljena.
Kijina fabrika u Meksiku
Kia Motors Mexico očekuje da u 2016. godini proda 45.000 vozila, što znači da će premašiti tržišni udeo od 3 odsto. Time bi se Kia do kraja godine predstavila kao vrlo konkurentan brend sa sedmočlanom gamom modela: Sportage, Sorento, Forte (Cerato), Rio, Optima, Soul i Niro.

"Imamo vrlo uspešnu godinu. To je zaista neverovatno dostignuće u delatnosti, gde se nadmeće više od 40 auto-brendova," kazao je Horacio Chavez, direktor poslovanja Kia Motors Mexico i dodao da je sledeći cilj postići tržišni udeo od 5 posto u naredne četiri godine.

Kia Niro hibrid

Pogonski sistem krosovera Niro sastoji se od 1.6 litarskog četvorocilindarskog benzinca sa 105 ks i elektromotora koji proizvodi 44 ks. Ukupna kombinovana snaga ova dva agregata dostiže 141 ks a maksimalni obrtni moment 264 Nm.

Za skladištenje električne energije koristi se laka litijum-jonska polimer baterija od 1,56 kWh, smeštena ispod zadnjih sedišta. Snaga se prenosi na prednje točkove pomoću šestostepenog menjača sa duplim kvačilom.

Jedan od razloga zašto je Kia odlučila da Niro ima hibridni pogon jeste i smanjenje CO2 emisije, s obzirom da automobil u kombinovnom ciklusu u atmosferu emituje manje od 89 g ovog gasa po pređenom kilometru, dok je fabrički deklarisana prosečna potrošnja 4,7 l/100 km.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: